Το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και ήδη έχει λάβει σειρά μέτρων στήριξης των νοικοκυριών. Όμως δεν επαναπαύεται στα όσα έχει πράξει.
Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση των καταναλωτών, από τις υψηλές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, επεξεργάζεται το νέο Εθνικό Σχέδιο Ενεργειακής Στήριξης. Η εφαρμογή του οποίου, όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπολογίζεται να αρχίσει μέσα στον Ιούνιο.
Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, η υλοποίησή του θα γίνει ακόμα και αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα ανακοινώσω δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας», έχει δεσμευτεί.
Σήμερα (30/4) -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε πως οι ανακοινώσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ενεργειακής Στήριξης θα γίνουν μέσα στον Μάιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πλησιάσουν οι τιμές λιανικής τα προ κρίσης επίπεδα, και γι’ αυτό μελετά διάφορα σενάρια. Από το πλαφόν στην χονδρική τιμή, έως ακόμη και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη μορφή που έχει σήμερα.
«Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως ένας αλγόριθμος τεχνοκρατικός όπως είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, λειτουργούν σε συνθήκες ομαλότητας. Εδώ δεν έχουμε συνθήκες ομαλότητας, γι’ αυτό χρειάζονται έκτακτες παρεμβάσεις» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί».
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν θα περιοριστούν στο ρεύμα αλλά θα επεκταθούν και στην ακρίβεια που υπάρχει στα τρόφιμα. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και νέα επιταγή ακρίβειας καθώς και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ. Επιπλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές και το β’ εξάμηνο του έτους.
Όλα αυτά, επιπλέον της διαγραφής αγροτικών χρεών ύψους 812 εκατ. ευρώ, του επιδόματος στα καύσιμα, της οριζόντιας μείωσης των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης καθώς και της αύξησης -από αύριο (1/5)- του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ.