Δύο σενάρια για τον χρόνο που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Το ποιο σενάριο θα επιλεγεί τελικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική έξοδος της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού που θα σημάνει και την απαρχή της σταθεροποίησης των συνθηκών στην κτηματαγορά.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών πριν από μερικές ημέρες.
Το πρώτο σενάριο για τον χρόνο θέσης σε ισχύ των νέων αντικειμενικών αξιών προβλέπει τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στην περίπτωση που επιδημιολογικά η κατάσταση σταθεροποιηθεί ή βελτιωθεί τότε οι πιθανότητες να επιλεγεί το συγκεκριμένο σενάριο αυξάνονται. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έως το τέλος του έτους έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στο μέτωπο του εμβολίου ή της θεραπείας του κορωνοϊού καθώς θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και νοικοκυριών με τόνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Το δεύτερο σενάριο που είναι το πιθανότερο στην παρούσα φάση είναι οι νέες τιμές ζώνης να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021. Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την κτηματαγορά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Εκτός από τις εκτιμήσεις τους για τις αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν στις υφιστάμενες τιμές ζώνης, δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται ήδη εντός αντικειμενικού συστήματος, πρότειναν τη θέσπιση τιμών ζώνης και στις περίπου 4.000 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με αποτέλεσμα να υποφορολογούνται τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές.
Από τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ανέλθει ακόμη στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος σχεδιάζεται να διατεθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση αυτή σχεδιάζεται να γίνει με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές καθώς και με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ σε ατομική βάση.
Πηγή: capital.gr