Ερωτήματα προκαλεί η πολύ σοβαρή –όπως χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες πηγές– υπόθεση της κλοπής βαρέος οπλισμού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου. Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντική από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, λόγω και του νευραλγικού χαρακτήρα των εγκαταστάσεων της Λέρου, μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία κατέφθασε χθες το μεσημέρι στο νησί, εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην υπόθεση συνδράμουν και υπηρεσίες ξένων χωρών.
Ηδη από τις πρώτες ώρες των ανακρίσεων, αποκλείστηκε το πλέον αθώο ενδεχόμενο, δηλαδή κάποιο λογιστικό λάθος στην καταμέτρηση του οπλισμού, ο οποίος βρισκόταν αποθηκευμένος. Εκείνο που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους εμπλεκομένους στις έρευνες είναι το είδος του υλικού που έχει αφαιρεθεί. Πρόκειται για τουλάχιστον δύο αντιαρματικά όπλα, χειροβομβίδες, νάρκες, οπλοβομβίδες και φιτίλια, εν ολίγοις εκρηκτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις Ειδικές Δυνάμεις του Π.Ν. Τα ατομικά τυφέκια που βρίσκονταν στην ίδια αποθήκη παραμένουν στη θέση τους.
Οπως αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, «κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού». Εξ αυτών των υλικών, τα αντιαρματικά αποτελούν εξοπλισμό μεγάλου μεγέθους, ο οποίος δεν αφαιρείται με ευκολία και, κυρίως, δεν μεταφέρεται αναλόγως. Ενα δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις Αρχές που ερευνούν την υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στα σημεία εισόδου στο κτίριο της αποθήκης από όπου αφαιρέθηκε ο οπλισμός. Οι ειδικοί έχουν ήδη εξετάσει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Η τελευταία καταμέτρηση έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, γεγονός που σημαίνει ότι από τότε και για τους επόμενους οκτώ μήνες το υλικό θα μπορούσε να αφαιρεθεί οποτεδήποτε. Ωστόσο, ουδείς αποκλείει η κλοπή των συγκεκριμένων όπλων να έγινε ακόμη παλαιότερα.
Τα σενάρια
Με βάση την κατάσταση των εξελισσόμενων ερευνών, εξετάζονται τρία βασικά σενάρια. Πρώτον, η πιθανότητα συνεργασίας των δραστών με πρόσωπο από το εσωτερικό της μονάδας. Αυτό το σενάριο θεωρείται πολύ ισχυρό δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη μονάδα έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και στο παρελθόν. Μόλις προ δύο ετών, στη Λέρο είχε καταγραφεί περιστατικό λαθρεμπορίας 280.000 τόνων πετρελαίου, το οποίο προοριζόταν για τις ανάγκες των πλοίων του Π.Ν. Το δεύτερο και πιο απομακρυσμένο προς το παρόν σενάριο είναι η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Και, τρίτον, η συγκεκριμένη δράση να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα. Προφανώς, το τελευταίο σενάριο είναι και το πλέον σοβαρό, γι’ αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η κλοπή του οπλισμού από τη ναυτική βάση της Λέρου εκτελέστηκε από άτομα τα οποία έχουν γνώσεις ανορθόδοξου πολέμου, εν ολίγοις έχουν εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας και σχεδιασμού επιχειρήσεων των Ειδικών Δυνάμεων.
Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει πως η απώλεια του υλικού εκτείνεται σε βάθος χρόνου. «Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέστησε «λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».
πηγή:kathimerini.gr