Η Τζιόρτζια Μελόνι σε λίγες εβδομάδες θα ορκιστεί Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Για πρώτη φορά μια γυναίκα στο τιμόνι της τρίτης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη που ηταν λίγες ώρες νωρίτερα πυξιδα στα χέρια του Μάριο Ντραγκι!

«Σουτ τηλεφώνημα» και το ματσάκι δεν γύρισε tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΓράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης 

“Γιατί όχι να μην ακούσω τον σούπερ Μάριο τουλάχιστον τώρα στην αρχή και ίσως και στο μέλλον;” Φαίνεται σύμφωνα με μαρτυρίες στενών της συνεργατών και φίλων μας στη Ρώμη, να πρότειναν στην μεγάλη νικήτρια των εκλογών της Κυριακής. Κι εκείνη σύμφωνα πάλι με συναδέλφους Ιταλούς, που μαζί βρεθήκαμε περίπου τέσσερις ημέρες στην ιταλική πρωτεύουσα στο κατόπι της Τζιορτζια και της Κεντροδεξιάς συμμαχίας, δεν σκέφθηκε πολύ για να σηκώσει το κινητό της και να κλήσει το ραντεβού της άλλης μέρας .

Η φωνή θριάμβου στην άκρη της συσκευής του φίλου μας φανέρωνε την μεγάλη είδηση.

” Ο Ντραγκι θα συνεργαστεί με την Μελόνι στην συμπλήρωση του προϋπολογισμού μετά τις εξελίξεις. Θα μιλήσουμε για τον ήδη προϋπολογισμό που ο Ντραγκι είχε καταθέσει στην ευρωπαϊκή ένωση ως πρωθυπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης. Όσες αλλαγές προταθούν θα γίνουν δεκτές. ”

Το πρώτο λοιπόν μπαμ είναι γεγονός. Αν δε όπως οι φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιωθούν τότε δεν αποκλείεται να δούμε τον Ντραγκι υπουργό εξωτερικών. Πρόταση που μελετά η πρόεδρος των Φρατελλι ντ Ιτάλια.

Μέσα σε λίγες ώρες και αφού τα συγχαρητήρια από την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Λεπέν έφθαναν στη Ρώμη, η Μελόνι φρόντισε να σβήνει με γρήγορους ρυθμούς τις φοβίες για “επάνοδο στον φασισμό χωρίς..τον…Μουσσολίνι” όπως στην άλλη πλευρά του λόφου, της συντριβησας κεντροαριστεράς (διαφορά 22% στις συμμαχίες για την Βουλή και 18 περίπου στην Γερουσία), είχαν ξεκινήσει να μεταφέρουν με κάθε τρόπο στο εξωτερικό. Γιατί στην Ιταλία μεσάνυχτα και κάτι οι αριθμοί μιλούσαν…

Στις 105 επαρχίες 98 πήγαν σε χέρια υποψηφίων της κεντροδεξιάς! Και το κόμμα της Μελονι μόνο του πήρε τριπλάσιο ποσοστό της Φόρτσα και της Λέγκα από κοινού!

Αξίζει όμως να μεταφέρουμε ορισμένες λεπτομέρειες όπως τις ζήσαμε σε μια Ρώμη που ολόκληρη την Κυριακή κατέκλυσε τα καταστήματα που ήταν ανοιχτα ο ντόπιος με τον ξένο τουρίστα. Μπαρ, ρεστωραν, μεγάλα καταστήματα αλλά και οι φίρμες Μπουλγκαρι, Ντιόρ, Μπος, Λουί Βουιτον, Γκουτσι, Τζιόρτζιο Αρμάνι, Ερμες, με ανεβασμένα τα ρολά υποδεχοντουσαν μέχρι το βράδυ τους πελάτες και ανάμεσα τους τους ψηφοφόροι.

Οι άνθρωποι της Μελονι μας είχαν ειδοποιήσει ότι θα πήγαινε να ψηφίσει στις 11 πμ στην ενορία των Αγίων Αποστόλων.

Φθάνοντας εκεί η ουρά πλησίαζε τα δύο χιλιόμετρα.

Η Τζιορτζια Μελόνι μόλις είδε τον κόσμο. Έκανε στροφή μας αποχαιρέτησε με συγνώμη, δίνοντας προτεραιότητα στους πολίτες καθώς μάλιστα είχε ξεκινήσει ψηλή βροχή..

Η Πρόεδρος των FdI ψήφισε στις δέκα. Μια ώρα πρωτού κλησουν οι κάλπες.

Δύο όροφοι στο Πάρκο Ντέι Πριντσιπι, το πιο ακριβό ξενοδοχεία της Ρώμης, είχαν κρατηθεί για το επιτελείο και την ίδια. Το αδιαχώρητο είναι περιττό να μετρηθεί με πάνω από 600 ΜΜΕ από κάθε γωνιά του κόσμου. Άλλοι τόσοι και στο κέντρο που επρόκειτο να ψηφίσει. Καμία δήλωση. Ούτε παρασκήνιο. Μόνο όταν η νίκη της ήταν πλέον φανερή.

Οικογένεια. Έθνος. Θρησκεία. Τρεις λέξεις κλειδιά σε όλη την προεκλογική εκστρατεία.

Έτσι και στην ομιλία της. Τα ευχαριστώ της σε όλη την ομάδα της. Φήμες μιλούσαν για 400 άτομα. Μεταξύ στελεχών. Εθελοντών. Υπαλλήλων. Φοιτητών και Νεολαία. Ευχαριστίες στους ανθρώπους της οικογένειας της.  Τους δυο άλλους εταίρους ονομαστικα. Αλλά και αναφορά σε εκείνους που δεν ηταν παρόντες. Ο COVID-19 τους έστειλε στους ουρανούς.

Αγκαλιά με το μικρό παιδί της. Μέσα σε ένα μίνι χάθηκε στο σκοτάδι.

Ο θρίαμβος την επόμενη την βρήκε πανευτυχής αλλά συγκρατημένοι. Ζήτησε από τους επιτελείς της να μάθει τα σχόλια των ξένων Μέσων. Αλλά και να διαβάσει δηλώσεις αρχηγών η προέδρων κρατών με πρώτη την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σιωπή. Χαμογέλασε πίνοντας τρίτο η τέταρτο εσπρέσσο

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν. Ολόκληρος ο ιταλικός τύπος και οι εκπρόσωποι των κομμάτων με μια φράση απαντούσαν :” Να παραιτηθειτε αμέσως!”

Την Τρίτη (χθές) η απάντηση στην πράξη. “Ευχόμαστε να τηρηθούν οι υποσχέσεις της Μελονι”

Ο Πρώην πρωθυπουργός και νυν Επίτροπος Ταμείου Ανάκαμψης, άναβε τό φώς 21 δισ. Από το σύνολο των 220 δις με μείωση στο μεταξύ στα 192 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα πάρει η Ιταλία.

Ένα πρώτο μεγάλο δώρο από την Κομισιόν σε ένδειξη πίστης και στην νέα κυβέρνηση μετά την παρέμβαση της προέδρου που αναταραξε τα νερά και ελαφρώς τις σχέσεις

Από χθές Βρυξέλλες και Ρώμη άνοιξαν τις γραμμές και ο φόβος σιγά σιγά απομακρύνεται.

Η Μελόνι σε σχολια για φασιστικό κόμμα και κυβέρνηση ακροδεξιά μεδηλωση της στα αμερικανικά Μέσα είπε:” Επιθυμία μου είναι να κυβερνήσω στα χνάρια του Ρόναλντ Ρήγκαν. Επιβεβαίωση των Ατλάντικ Ν της πιστεύω αφού δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που προσκεκλημένη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν βασική ομιλιτρια σε Συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων!

Ακολούθησε και μπήκε σε εφαρμογή ο προγραμματισμός αντεπίθεσης της Μελονι για ευρείας έκτασης επίθεσης φιλίας και ενημέρωσης των ηγεσιών των μεγάλων κρατών μέσα από συνεντεύξεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίχτυα και εφημερίδες.

Όμως και τηλεφωνικές επαφές ευχαριστιών σε όσους είχαν συγχαρεί για την νίκη της.

Ο Μπλινκεν είπε” Δεν βλέπω την ώρα που θα βρεθούμε και θα συζητήσουμε για τα μεγάλα θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας”

Οι δύο παλαιοι της φίλοι Ορμπάν και Μαριζεφσκυ από την Βουδαπέστη και την Βαρσοβία της είπαν πως ” ήλθε η ώρα πολλά να αλλάξουν στην ΕΕ”. Εκείνη φέρεται να τους είπε ότι ” η Ιταλία είναι ένας σταθερός ισχυρός εταίρος και από τα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα στην ώρα τους. Τώρα προέχουν ζητήματα προστασίας των λαών μας στην μεγάλη κρίση”

Κάτι ανάλογο είπε και η  Εύα πρωθυπουργός της Μ.  Βρεταννίας Λιζ Τραςς.

” Από την Ευρώπη και την Ουκρανία τα ίδια μηνύματα. Αγγλία και Ιταλία παραμένουν δύο ισχυροί σύμμαχοι”!

Από την Γαλλία η Λεπέν είπε πως αγωνία πότε θα συναντηθεί με την Μελόνι.

Όμως και κυβερνητικές πηγές από την Γαλλία, όπως μετέδωσε η RAI δήλωσαν ότι ” τους δύο λαούς συνδέουν αιώνες παραδόσεων και φιλίας. Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ιταλία που όπως δήλωσε η νέα μέλλουσα πρωθυπουργός είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, σχέσεις φιλίας με τις ΗΠΑ, υπέρ των Ουκρανών και εναντίον του Πούτιν. Επομένως η συνεργασία της Γαλλικής κυβέρνησης με την ιταλικη θεωρείται δεδομένη”!

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ” η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν πρόκειται να αναλάβει κάλυψη χρεών των μελών της όταν πρόκειται για υπερκαλύψει από χρήματα που ήδη έχουν λάβει” αντιμετωπίστηκε με την είδηση ότι τα οικονομικά της νέας κυβέρνησης επιμελείται και εγγυάται ο Μάριο Ντραγκι. Και ο προϋπολογισμός της δικής του κυβέρνησης θα τηρηθεί στον μέγιστο βαθμό!”.

Ένα από τα σχέδια της Τζιορτζια Μελόνι είναι η ενίσχυση των ιταλικών Πρεσβειών με επιπλέον προσωπικό και ενδεχομένως με ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε μεγαλες Πρεσβείες. ” Είμαστε μια μεγάλη δύναμη και πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο παντού! Οι διεθνείς μας σχέσεις χρειάζονται αναβάθμιση και ενίσχυση. Στο εσωτερικό θα προσπαθήσουμε να επιλέξουμε στελέχη έμπειρα πρώτα και μετά θα περάσουμε σταδιακά στην αναβάθμιση νέων στελεχών!”

Στον απόηχο όλων όσων περιγράψαμε περιεκτικά οι ηττημένοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε την Κυριακή. Οι εξελίξεις τρέχουν και κάποια κόμματα δηλώνουν ισχυροί αντιπολίτευση αλλά σε πλαίσια εποικομητκα για την χώρα. Πάνω απ’ όλα η πατρίδα δήλωσε σε ερωτησε Ισπανού δημοσιογράφου της ABC  Στον οποίο μάλιστα είπε ότι ήταν θαυμάστρια της πολιτικής Αθναρ. Επίσης ότι προσβλέπει σε μια διαφορετική κυβέρνηση από αυτήν του Σάντσεθ και εναν ισχυρο Νότο με Πορτογαλια, Iσπανια, Ιταλία και Ελλάδα”!

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιον, με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σήμερα πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .