Τρία διαφορετικά πρωτόκολλα επικαλέστηκαν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν, με τον Ερντογάν να καγχάζει  βλέποντας δύο πολυθρόνες και έναν…καναπέ να διεκδικούν ρόλους σε μία καλοστημένη παράσταση που ασφαλώς δεν σταμάτησε “αγκυροβολημένη” στο παλάτι του Ερντογάν αλλά θα έχει και συνέχεια. Πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη που αποτέλεσε εκτός των άλλων θεμάτων και αφορμή για την “επανάσταση” των γυναικών και μάλιστα με σημαιοφόρο την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν! Αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Η κινεζική παροιμία ή γνωμικό κατ άλλους ” μία φωτογραφία όσο χίλιες λέξεις” ζωντάνεψε και με το παραπάνω σε κανάλια και εφημερίδες όλου του κόσμου.

Μία κυρία όρθια και σε απόσταση τριών μέτρων κοίταζε αμήχανη περιμένοντας κάποιος να υπενθυμίσει στους  οικοδεσπότες ότι οι πολυθρόνες έπρεπε να είναι τρεις και όχι δύο…

Ματαίως η Πρόεδρος κοιτούσε τον Πρόεδρο συνάδελφο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να μένει άφωνος και άπραγής… Εκείνο που μάλλον τον ενδιέφερε ήταν η τηλεόραση και οι φωτογραφίες.

Η άνετη στάση  που είδε όλος ό κόσμος να χαμογελά δίπλα στον Ερντογάν ήταν όπως σχολίασαν τα ΜΜΕ ευρωπαϊκά και μη ” αδιάφορου και χαμένου στο υπερπέραν άντρα που δεν έδειξε καν σεβασμό στην γυναίκα που στεκόταν όρθια ξεχνώντας ότι εκπροσωπούσαν μαζί την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εικοσιεπτά κράτη και αρχηγούς. Κυρίως όμως 460 εκατομμύρια πολίτες και 751 ευρωβουλευτές του Κοινοβουλίου”!

Το σενάριο λένε οι κατέχοντες βρίσκεται στην αρχή. Στις Βρυξέλλες χρειάστηκε μεγάλος κόπος την χθεσινή ημέρα να κρατηθούν κλειστά τα στόματα και περιορισμένα κοφτά σχόλια και δηλώσεις. Τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Συμβούλιο.

Το βέβαιο είναι ότι έγιναν δεκτά τα αιτήματα του Μάνφρεντ Βέμπερ από το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και Γκαρθία Πέρεθ από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα  Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να παρουσιαστούν στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προκειμένου να φωτίσουν όλα όσα έγιναν στην Άγκυρα.

Τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα

Η λέξη πρωτόκολλο ήταν βασικός πρωταγωνιστής του παρασκηνίου. Δηλαδή ποιός έχει δίκιο στον καταρτισμό των λεπτομερειών στις περιπτώσεις επισκέψεων αρχηγών κρατών η επισήμων στις ανάλογες περιπτώσεις όπως αυτή την περασμένη Τρίτη.

Για τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου “είχαν προηγηθεί ανταλλαγές απόψεων και συνεργασία των υπευθύνων των τριών μερών. Ητοι Συμβούλιο, Κομισιόν και τουρκική πλευρά.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη χωρίς όμως την αντιπροσωπεία της κομισιόν! Για άγνωστους λόγους απούσα!

Ο Τσαβούσογλου μετά το περιστατικό της Τρίτης δήλωσε ότι “εμείς εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο ξένων επισκεπτών στην πατρίδα μας που είχε συμφωνηθεί και στις Βρυξέλλες. Αρα σωστά η κυρία πρόεδρος κάθισε αλλού…”

Φυσικά ό Τούρκος ΥΠΕΞ δεν είπε ότι ακόμα και στον καναπέ απέναντι του ήταν λάθος. Γιατί η πρόεδρος της ΕΕ είναι υψηλότερου βαθμού του υπουργού εξωτερικών…

Από την πλευρά του Μισέλ που έγινε στόχος όλων των επικρίσεων της συμπεριφοράς του οικοδεσπότη και την σιωπηλή του στάση για το συμβάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ” λυπήθηκα για όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν στα Μέσα ενημέρωσης εναντίον μου. Σέβομαι την Ούρσουλα και τον σημαντικό της ρόλο ως προέδρου της κομισιόν. Όμως πίστεψα ότι έτσι αναφερότανε στο τουρκικό πρωτόκολλο…Οι συνομιλίες μας πήγαν καλά και μάλιστα ένα βασικό θέμα ήταν και ο σεβασμός στο γυναικείο φύλο αλλά και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!”

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν  βρήκε την ευκαιρία να “καταγγείλει την ελευθερία του λόγου. Τον σεβασμό στις συμφωνίες για το μεταναστευτικό. Τα θέματα Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.”

” Στο θέμα συμπεριφοράς απέναντι μου θα μιλήσω πρώτα με το επιτελείο μου αλλά και με τον Μισέλ. Με ηρεμία ώστε να μην επαναληφθεί!»

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας

Στο σημείο αυτό καλό είναι να δούμε τί λένε  πρωτόκολλο και κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρωτόκολλο της ΕΕ περιλαμβάνεται στα άρθρα της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Είναι αποκλειστικά για τις επισκέψεις εκπροσώπων και προέδρων εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επίσης και επισκέψεις ξένων ηγετών σε κράτη της ΕΕ.

Μία ακόμα παράγραφος της Συνθήκης αφορά επισκέψεις μελών του προεδρείου της ΕΕ σε ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ όπως στην προκειμένη περίπτωση η αποστολή στην Τουρκία.

Τα πρόσωπα αφορούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο:

τον εκάστοτε πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (Ντάβιντ Σασσόλλι) την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ σε παράλληλες θέσεις εκατέρωθεν του ηγέτη οικοδεσπότη.

Όπως δεν έγινε στην Άγκυρα.

Στην περίπτωση του προέδρου του Ευρωπ. Κοινοβουλίου η σειρά μεταβάλλεται όταν απουσιάζει ένας ή και οι δύο πρόεδροι Συμβουλίου και Επιτροπής.

Στις Βρυξέλλες η σειρά είναι: πρόεδρος κοινοβουλίου, Πρόεδρος Συμβουλίου, Πρόεδρος Κομισιόν!

Τα πιο κάτω παραδείγματα ενδεικτικά.

Στις 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αττάλεια της Τουρκίας ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάθισαν στο ίδιο ύψος εκατέρωθεν του Ερντογάν!

Στις 23 Ιανουαρίου του 2020 στην διάρκεια της 75ης επετείου του ολοκαυτώματος (Άουσβιτς) στην Ιερουσαλήμ ό Πρόεδρος του Ευρωπ. Κοινοβουλίου Σασσόλλι προηγείτο στις ομιλίες της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του τρίτου στην σειρά Σάρλ Μισέλ!

Αυτά αναφέρουν τα πρωτόκολλα. Και αν κάποιος αναρωτηθεί για την σειρά με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου οδηγό η απάντηση είναι σαφής. Γιατί προεδρεύει 751 ευρωβουλευτών από 27 κράτη!

Φυσικά μένει να απαντηθεί και το εύλογο ερώτημα:

Πού είναι η Καγκελάριος Μέρκελ;

Γιατί δεν έκανε έστω δήλωση στήριξης της συμπατριώτισσας της Λάιεν και της αρνητικής συμπεριφοράς του Ερντογάν;

Η σιωπή της καλύπτεται όπως μας είπαν από την Γερμανία, από την εξαιρετικά δύσκολη έως τραγική θέση της χώρας της με την πανδημία…Τα λάθη του υπουργού υγείας, του σκανδάλου βουλευτών του κόμματός της με τις μάσκες, τα χαμηλά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές σε σημαντικά κρατίδια, την ανησυχία της για τις εθνικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Και φυσικά για την εκλογή στην Καγκελαρία μετά την αποχώρησή της!

Πονοκέφαλοι για την μετά Μέρκελ εποχή. Οχι μόνο για την Γερμανία αλλά και για την Ενωμένη Ευρώπη των επίδοξων διαδόχων!!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ  και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.