Μπορεί κτηνοτρόφοι, κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι, από διάφορες περιοχές της χώρας να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πείσουν τόσο την κοινή γνώμη όσο και την κυβέρνηση ότι το φετινό Πάσχα ήταν μαύρο για την παραγωγή τους, όμως οι αριθμοί άλλα δείχνουν.

Με βάση τα στοιχεία λοιπόν που διαρρέουν από το σύστημα «Άρτεμις» που «μετράει» όλα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κτηνοτροφία οι σφαγές των προβάτων το πρώτο τετράμηνο του 2020 ήταν περίπου όσες και το 2017 ενώ το βάρος των προβάτων που διέθεσαν στην αγορά ήταν υψηλότερο από την ίδια χρονιά του 2017.

Βέβαια το 2017 δεν υπήρξε κάτι που να οδηγεί τους αιγοπροβατοτρόφους να ζητήσουν αποζημιώσεις. Απλά όλα δείχνουν πως τώρα εκμεταλλεύονται και την πανδημία του κορωνοϊού για πετύχουν το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από αποζημιώσεις.

Βέβαια επειδή όλα αποφασίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα στελέχη της οποίας στις Βρυξέλλες λειτουργούν με βάση τους αριθμούς, διόλου απίθανο να μην δώσουν το «πράσινο φως» για καταβολή αποζημιώσεων ή – στο πιο αισιόδοξο σενάριο – να εγκρίνουν κάτι αλλά όχι αυτά που ζητούν οι Έλληνες.

Όπως είναι φυσικό βέβαια η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοια ζητήματα με δική της πρωτοβουλία αφού όσες φορές έπραξε κάτι τέτοιο της γύρισε μπούμερανγκ.

Ας μην ξεχνάμε τις περίφημες υποθέσεις των ανακτήσεων όταν δόθηκαν χρήματα σε παραγωγούς – τα οποία δεν έπρεπε να δοθούν – και κάποια στιγμή οι Βρυξέλλες απλώς τα απαίτησαν πίσω.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαναληφθεί (σ.σ: όλα οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος) η Ευρωπαϊκή Ένωση, αργά ή γρήγορα θα ζητήσει πίσω τα χρήματα και αυτό θα έχει αντίκτυπο είτε στους κτηνοτρόφους που τα έλαβαν ή στο σύνολο των φορολογουμένων πολιτών της χώρας αφού θα πρέπει να επιστραφούν από το δημόσιο ταμείο.