Την πρώτη σελίδα της επιδιωκόμενης στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία «έγραψαν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακράν στην Κορσική, συζητώντας κατ’ ιδίαν και επί περίπου μία ώρα τους άξονες συνεργασίας των δύο χωρών – σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο – στο φόντο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με επίσημο πια ελληνογαλλικό μέτωπο στη διεκδίκηση Αθήνας και Λευκωσίας για οδυνηρές κυρώσεις προς την Αγκυρα, εφόσον συνεχιστούν οι απειλές ως τη Σύνοδο των Βρυξελλών (24-25 Σεπτεμβρίου), το χθεσινό, κλειστό ραντεβού των δύο ηγετών στο ξενοδοχείο Sofitel Golfe είχε στην ατζέντα το μενού εξοπλιστικών της Αθήνας από την αγορά του Παρισιού και την αμοιβαία αμυντική συνδρομή – ένα κομβικό σημείο τού υπό διαμόρφωση συμφώνου, που θα μεταφράζεται πρακτικά σε εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να διαβουλεύεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη λεπτές ισορροπίες και «μετρώντας» τις δημοσιονομικές αντοχές, εξού και συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους. Και για τους ίδιους λόγους, κατά τις χθεσινές συζητήσεις – καρποφόρες «για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» κατά την ανάγνωση του Γάλλου προέδρου και εξαιρετικά «γόνιμες» κατά τον Πρωθυπουργό – δεν μπήκαν στο τραπέζι μόνο προφορικές δεσμεύσεις ή η κοινή βούληση στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και όροι, σημαντικοί «αστερίσκοι» και άρα επιφυλάξεις.
Ολα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει πολλά από τα «μυστικά» της Κορσικής στην αυριανή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνοντας ουσιαστικά τα βήματα θωράκισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Αεροπορίας, Πεζικού, Ναυτικού. Πληροφορημένες πηγές εκτιμούσαν πάντως ότι είναι εφικτό ένα νέο τετ-α-τετ επί γαλλικού εδάφους και παρουσία αυτή τη φορά των αρμόδιων υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών για τελικές υπογραφές, εντός του μήνα – κοντά στην ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής. Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την προμήθεια Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault «κλειδώνει» η ποσόστωση «12 + 6 αεροσκάφη», δηλαδή η ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με περισσότερα μεταχειρισμένα Rafale (προηγούμενης έκδοσης, τύπου F2/F3) αλλά έξι νέας γενιάς. Πρόκειται για το σενάριο που προηγείται από κάθε άλλο (όπως από την προοπτική απόκτησης φρεγατών τύπου Belharra κ.λπ.) και το οποίο προκρίνεται μετά και από τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Μακρόν. Μάλιστα φέρεται ότι σχεδιάζεται ευρύτερο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συνολικού αμυντικού deal που θα περιλαμβάνει πυραύλους αλλά και την άμεση συντήρηση -αναβάθμιση των ελληνικών Mirage 2000-5. Στο εν λόγω πρότζεκτ διαφαίνεται περιθώριο ευρείας συνεργασίας Γαλλίας και Ελλάδας, μέσα από αναβάθμιση ηλεκτρονικών συστημάτων ή και προμήθεια βλημάτων κ.λπ.
Στο μεταξύ παραμένει η προοπτική προμήθειας φρεγατών, ένα σκέλος για το οποίο αναμένεται συνέχεια στις διαβουλεύσεις (ενδεχομένως με νέες προσφορές από τη γαλλική πλευρά, σύμφωνα με πηγές) καθόσον η Ελλάδα δείχνει να σκανάρει και άλλες αγορές. Πάντως ήδη όπως έχουν μεταδώσει γαλλικά μέσα, χοιρίς διαψεύσεις από την ελληνική πλευρά, υπό επεξεργασία παραμένει το σενάριο δανεισμού φρεγατών Fremm στην Αθήνα. «Συζητήθηκαν η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης» σχολίαζαν λακωνικά κυβερνητικές πηγές, συστήνοντας «υπομονή για όσα θα ακούσετε από τον Πρωθυπουργό» στις εξαγγελίες του στο φόρουμ Thessaloniki Helexpo. «Διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Και υπογραμμίστηκε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
Αυτό σημαίνει ότι Μητσοτάκης και Μακρόν επαναβεβαίωσαν διά ζώσης τον μονόδρομο της ενεργοποίησης σκληρών κυρώσεων προς την Τουρκία εφόσον δεν εγκαταλείψει τις απειλητικές κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου μερικές ώρες πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά «σύμμαχο που επέδειξε απαράδεκτες πρακτικές», προκαλώντας την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μακρόν «αλαζονικές» και «με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τού απέδωσε βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως «ανίκανος» και «απελπισμένος» και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ προειδοποίησε ότι «η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις».
Της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα