Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία τόσο ως προς το θέμα της μόνης διαφοράς που αναγνωρίζει η χώρα μας και αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα όσο και αναφορικά με το Κυπριακό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, στέλνοντας όμως και ένα σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία και συνολικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν στο πλαίσιο της ενταξιακής τους πορείας στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμφανίσθηκε να εκτιμά ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέσα από τη βελτίωση των σχέσεων που έχει καταγραφεί, τονίζοντας όμως ότι «η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και σε αυτό το πλαίσιο δύναται να αναζητηθεί λύση.

Σημειώνοντας ότι «κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ένταση» και δείχνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν εφυσυχάζει, τόνισε με έμφαση πως «η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει το μόνο πρόβλημα που έχουμε με τον γείτονά μας. Τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο» δείχνοντας ότι η κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς είναι σαφής.

«Δεν έχουμε καταφέρει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «άκουσα τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι ο καθορισμός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί κάτι προς το συμφέρον όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω σθεναρά ότι έχουμε παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί να αδράξουμε την ευκαιρία».

Ως προς το Κυπριακό εξίσου σαφές ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία. Μήνυμα-απάντηση στην ομιλία του Τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ και το αίτημά του να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι μη λύση».

«Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» τόνισε με έμφαση.

Ο πρωθυπουργός έδειξε και προς την πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων επισημαίνοντας πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξακή προοπτική των χωρών της περιοχής, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αποτελούν επίσης κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά ως προς τον σεβασμό του Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Απευθυνόμενος μάλιστα στη Βόρεια Μακεδονία ανέφερε ότι «οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστει».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ ξεκαθάρισε την ελληνική θέση έναντι ζητημάτων όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Ανέδειξε τον ρόλο της χώρας ως σημείο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Επισήμανε την ανάγκη εύρεσης λύσης στη Μέση Ανατολή καλώντας να υιοθετηθεί η πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος με την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσότακης επιβεβαίωσε τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και διεθνώς, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και από το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο θα είναι για δύο χρόνια στο Συμβούλιο του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος παρεμβαίνοντας στις διεθνείς εξελίξεις.