Στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, διεθνείς και περιφερειακές, αλλά και στις προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στέλνοντας ταυτοχρόνα μηνύματα σε Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κόσμος μας γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και πιο ανασφαλής σημειώνοντας όμως ότι εν μέσω των απειλών υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας, υπογράμμισε δε την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάλεσμα για την εκεχειρία

Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι ένας φορέας σταθερότητας, υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσουν τον διάλογο. «Υποστηρίζουμε την εκεχειρία των 21 ημερών, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.

Για τα Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν και σημείωσε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, στη Διακήρυξη των Αθηνών και στο παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δυστυχώς για το Κυπριακό δεν βλέπουμε καμία πρόοδο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε αυτό το σημείο έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία όχι μόνο με τη συμμετοχή των χωρών αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας.

Έκανε επίσης εκτενείς αναφορές στην αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και σημείωσε ότι και οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να λειτουργούν με κανόνες όπως οι βιομηχανίες.

Δείτε το βίντεο