Η επιστροφή στην κανονικότητα των ημερών προ κορωνοϊού, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά και επιστημονικά χείλη, θα αργήσει. Η άρση των μέτρων θα είναι μακρόσυστη και ο κόσμος μετά από αυτό, θα περάσει στο στάδιο της μερικής κανονικότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικόπτητα των μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.

Από τους πρώτους τομείς που ενδεχομένως αποτυπωθεί η μερική κανονικότητα είναι αυτοί της εργασίας και της εκπαίδευσης. «Εγώ πιστεύω ότι και όταν τελειώσει η υπόθεση του κορωνοϊού θα δούμε μία νέα κανονικότητα, δεν θα είναι αυτό που είχαμε πριν. Δηλαδή θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις εργασιακές σχέσεις, θα δούμε την εξ αποστάσεως εργασία να κερδίζει πολύ έδαφος, δεν θα χρειάζεται να γίνονται πολλά από αυτά που κάναμε πριν (πολλά άσκοπα συνέδρια, πολλές άσκοπες μετακινήσεις) θα δούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διαφορετικό μάτι», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην πριν την πανδημία εποχή και έκανε λόγο για επιστροφή σε μια κατάσταση μερικής κανονικότητας, η οποία θα εξαρτηθεί από την αποτέλεσμα των μέτρων.

«Όποτε είναι να γίνει αυτό δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε πριν τον κορωνοϊό. Θα είναι επιστροφή σε μερική κανονικότητα» είπε ο κ. Μόσιαλος. Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα είπε ότι «όλα θα εκτιμηθούν με βάση το τι θα κερδίσουμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες». «Αν όλα πάνε καλά θα εξεταστούν μία σειρά σεναρίων (…) Το αισιόδοξο σενάριο θα προέβλεπε ότι θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τη νόσο με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα, ίσως κάπως καλύτερα. Θα πάρουμε την γνώμη και την εμπειρία άλλων χωρών που σκέφτονται και αυτές μερική αποκλιμάκωση, όχι μέσα στον Απρίλιο όμως, σε καμία περίπτωση» συμπλήρωσε.

«Αν όλα πάνε καλά, μέχρι τέλη Απριλίου θα έχουμε την κάθοδο της καμπύλης ούτως ώστε μέσα στο Μάιο να έχουμε την απόλυτη πτώση των κρουσμάτων και την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό», επεσήμανε στο OPEN TV ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«15 έως 18 Μαΐου θα είναι η ημερομηνία που μπορούμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμηση που στηρίζεται σε μοντέλο επιστημόνων του Πανεπιστημίου που μελετά τα στοιχεία και χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα.