Οι «θαμώνες» των social media είχαμε παρατηρήσει τις συνεχείς διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που έκανε ο -εκ μεταγραφής ΣΥΡΙΖΑίος- Βαγγέλης Αντώναρος στο Twitter. Στο σύνολο αυτών των polls, ο ΣΥΡΙΖΑ κατείχε σταθερά την πρώτη θέση με τεράστια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Οι ακόλουθοι του Αντώναρου είχαν όντως πειστεί ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα. Οπως παρατήρησε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στην «Καθημερινή της Κυριακής», λίγο πριν από τις εκλογές, ο συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος ξεκίνησε στο προσωπικό του μπλογκ μια διαδικτυακή δημοσκόπηση, με την οποία ζητούσε από τους αναγνώστες του να μαντέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Επειδή ίσως το ιστολόγιο έχει ένα λίγο πιο ανεξίθρησκο κοινό, οι πρώτες απαντήσεις έδιναν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία με ένα ισχνό εύρος διαφοράς της τάξης του 2% ή του 3%. Ωστόσο, οταν ο κ. Σαραντάκος αποφάσισε να μεταφέρει το ηλεκτρονικό γκάλοπ του στο facebook και στο Twitter, εκεί όπου ο ίδιος δίνει συχνά σφοδρές διαδικτυακές μάχες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα άρχισε σταδιακά να αντιστρέφεται και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πανηγυρικά πρώτος.

Oλοι όσοι χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κάποιο βαθμό καθημερινής χρήσης είχαμε γίνει σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας κοινωνοί μιας πρωτόγνωρης τοξικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού και των προβεβλημένων υπουργών της κυβέρνησης. Οι δε αφελείς εξ ημών πίστεψαν κάποια στιγμή ότι η κοινωνία «δεν μπορεί να αναπνεύσει» από το «καθεστώς» και τη «χούντα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, είχε εσφαλμένα δημιουργηθεί η βεβαιότητα για την εκλογική συμπεριφορά των νέων, οι οποίοι θα αντιδρούσαν στο φερόμενο «καθεστώς Μητσοτάκη». Oπως απέδειξε η κάλπη, όλα αυτά ήταν στη φαντασία ορισμένων. Ευσεβείς πόθοι και όνειρα που κάποιοι πίστεψαν ότι θα αποτρέψουν τη συντριβή. Και το ζήτημα δεν είναι ότι παραπλανήθηκαν απλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ότι παραπλανήθηκε η ηγεσία ενός κόμματος που διεκδικούσε την εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας, στήνοντας μια προεκλογική εκστρατεία με βάση τα όσα γράφονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανύπαρκτη η σύμβαση

Την Τρίτη το βράδυ, στο Action24, η δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου ισχυρίστηκε ότι «έχει διαβάσει τη σύμβαση για τα F-35 κι αυτή απαγορεύει να χρησιμοποιούμε τα μαχητικά αεροσκάφη σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας από την Τουρκία». Δεν γνωρίζω πού βρήκε η κ. Καλογεροπούλου τη σύμβαση που ισχυρίζεται, αλλά εξ όσων γνωρίζω το υπουργείο Εθνικής Αμυνας περιμένει από μέρα σε μέρα την αμερικανική Επιστολή Αποδοχής (LoA) για τα ελληνικά F-35, που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο οι σχετικές συμβάσεις να υπογραφούν στις αρχές του επόμενου έτους. Η Επιστολή Αποδοχής αναμένεται να περιλαμβάνει το κόστος για 40-44 αεροσκάφη F-35, καθώς το ελληνικό αίτημα αφορούσε σε μία Μοίρα 20-24 μαχητικά, με δικαίωμα προαίρεσης για μία ακόμη. Αλλως ειπείν, οι όροι της σύμβασης, μέρος των οποίων ανέλυε(!) στο Action24 η δημοσιογράφος, δεν έχουν καν καταρτισθεί και συμφωνηθεί.

Από την αρχή με… φάουλ

Ο εργατολόγος κ. Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής -κατά τον Γιώργο Κυρίτση- της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ενισχύσει την αξιοπιστία του κόμματός του και τη διάθεση αλλαγής της καταδικαστέας εικόνας Βαβυλωνίας (όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Ζαχαρέα), κάνει ακριβώς το αντίθετο. Συνεχίζει αυτό που έκανε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ: να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε στις 22 Μαρτίου 2022 τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία σήμερα καταγγέλλει (άρθρο 76 Ν. 4915/2022). Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η οποία έχει ανανεωθεί και για το 2023, όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στη συνταγογράφηση φαρμάκων από δημόσιες δομές και υπό όρους στη συνταγογράφηση φαρμάκων από ιδιώτες γιατρούς. Δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές με τις οποίες συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Ελευθέρας στις εμφανίσεις

Η Διακομματική Επιτροπή, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 30ης Μαΐου και κατόπιν εισήγησης της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ομόφωνα αποφάσισε να μην ισχύσουν για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι περιορισμοί που θέτει ο νόμος για τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών στα μέσα ενημέρωσης. Το ζήτημα έλαβε διαστάσεις ύστερα από σχετική οδηγία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου -του ΕΣΡ δηλαδή-, που ερμηνεύοντας ορθώς το υφιστάμενο πλαίσιο, όρισε περιορισμούς στην εμφάνιση των υποψηφίων βουλευτών. Μετά την απόφαση της Διακομματικής (η οποία θα επικυρωθεί και με ΚΥΑ), κάθε υποψήφιος μπορεί να εμφανιστεί όσες φορές επιθυμεί ή, έστω, όσες φορές του επιτρέψει το κόμμα του.

Προβλέψεις για να πάνε… κουβά

Παρατηρώ ότι έχει ξεκινήσει η «διασπορά πληροφοριών» για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο που θα σχηματίσει μετά τις ερχόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ονόματα βουλευτών, τεχνοκρατών και τέως υπουργών πετάγονται δεξιά-αριστερά, για το ένα ή το άλλο υπουργείο, λογαριάζοντας μάλλον χωρίς τον «ξενοδόχο», δηλαδή χωρίς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνομαι μεν τη ζέση ορισμένων για κάποια υπουργεία, αλλά θυμάμαι κιόλας ότι κατά την παρελθούσα τετραετία όλη αυτή η ονοματολογία επικείμενων ανασχηματισμών που γινόταν κάθε λίγο και λιγάκι, πήγε πανηγυρικά… κουβά διότι ουδέποτε επαληθεύτηκε, μιας και ουδείς τελικά μπόρεσε να αποκωδικοποιήσει τη σκέψη του πρωθυπουργού. Οπότε ας κάνουμε υπομονή και θα μάθουμε τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στην ώρα της. Δεν θα μείνει κρυφή.