Έντονα επικριτικοί για τους χειρισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διαδικασία λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του πορίσματός της, «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Όπως υποστήριξαν, η διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε, η απόρριψη των προτάσεων της μειοψηφίας, ο αποκλεισμός ουσιωδών μαρτύρων και η μη κατάθεση σημαντικών εγγράφων στην Εξεταστική Επιτροπή είχαν ως αποτέλεσμα να μη διερευνηθεί η υπόθεση για τις δημοσκοπήσεις και τα κονδύλια της πανδημίας.
«Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό η άσκηση λειτουργίας της Επιτροπής να εγκαταλείπεται στο έλεος της πλειοψηφίας. Η επιβεβλημένη συνταγματική πρόβλεψη στο δικαίωμα της μειοψηφίας δεν εκδηλώθηκε σε κανένα σημείο της διαδικασίας. Απορρίφθηκε κάθε πρόταση της μειοψηφίας να κληθούν και να καταθέσουν πρόσωπα που έχουν την πολιτική ευθύνη με πράξεις ή παραλείψεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.
Ο κ. Καμίνης μίλησε «για παρακώλυση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από την πλειοψηφία η οποία αρνήθηκε το αίτημα της μειοψηφίας να κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας αλλά και άλλα σημαντικά πρόσωπα».
«Η απουσία κατάθεσης του κ. Πέτσα στην Εξεταστική άφησε δυσαναπλήρωτο κενό και στέρησε από την Επιτροπή ζωτικής σημασίας αποδεικτικό υλικό. Οι ασάφειες παρέμειναν σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των ΜΜΕ και τα κριτήρια χρηματοδότησής τους. Υπήρξε αδυναμία της Επιτροπής να έχει πρόσβαση της αλληλογραφίας μεταξύ της εταιρίας και της κυβέρνησης ενώ δεν αποσαφηνίστηκε η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου της διαφημιστικής εταιρίας προς τα ΜΜΕ. Υπάρχει αρνητική εντύπωση ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας με τις απευθείας αναθέσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ισχυρά από τη συμπολίτευση ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση για την τελική κατάρτιση της λίστας γιατί στην Εξεταστική δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και δεν κατατέθηκαν σημαντικά έγγραφα που ζητήθηκαν από την μειοψηφία. Δεν αποδείχθηκαν όμως ούτε και η σοβαρότατες καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το συμπέρασμά μας από την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και από την απουσία ουσιωδών μαρτύρων, δεν αφήνουν περιθώριο ασφαλούς γνώμης. Το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση χωρίς ταυτότητα της εταιρίας είναι σοβαρό ολίσθημα απόπειρας χειραγώγησης της κοινής γνώμης».
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι, αν δεν αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε η Εξεταστική Επιτροπή να μπορεί να καλεί μάρτυρες χωρίς περιορισμούς με πρόταση της μειοψηφίας, η συνταγματική αναθεώρηση που έγινε θα είναι δώρο άδωρο», κατέληξε ο κ. Καμίνης.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι το κόμμα της «υπερψήφισε το πόρισμα της Εξεταστικής που διερεύνησε για την επιχείρηση χειραγώγησης την κοινής γνώμης και για το πώς κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα, χωρίς να έχει ψευδαισθήσεις και προσδοκίες για το δικαίωμα της μειοψηφίας».
«Οι πομπώδεις εκφράσεις των κομμάτων για δήθεν δικαίωμα της μειοψηφίας διαψεύστηκαν πανηγυρικά καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα δεδομένα τους», είπε και πρόσθεσε:
«Η ΝΔ επιβεβαίωσε γρηγορότερα την εκτίμησή μας αυτή, με την πρωτοφανή απαράδεκτη απόφαση της να αποκλείσει σημαντικούς μάρτυρες και παράγοντες. Απέρριψε να καταθέσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι κύριοι Πέτσας και Κικίλιας που είχαν προταθεί από την αντιπολίτευση, με σαθρά επιχειρήματα και μεθόδευση υποτιμώντας την ίδια τη λειτουργία της Εξεταστικής και εκφυλίζοντας τη διαδικασία. Ακόμα και χρήσιμα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν έφτασαν ποτέ στην Επιτροπή με ευθύνη της κυβέρνησης».
Μίλησε ακόμα για «πορίσματα σούπα» της Εξεταστικής, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν αναδεικνύουν το πρόβλημα, συγκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος που είναι η διαπλοκή και η αδιαφάνεια.
«Υπάρχουν ζητήματα που προέκυψαν και δεν εξηγήθηκαν για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων τα οποία επέδρασαν καθοριστικά και έπρεπε να διερευνηθούν γιατί το υπουργείο κρατούσε και το πεπόνι και το μαχαίρι. Η όλη διαδικασία της διαφημιστικής καμπάνιας, είχε χαρακτηριστικά επιλεκτικής οικονομικής στήριξης ΜΜΕ και επιλεκτικής κατανομής κονδυλίων παρά ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού».
Η κ. Κομνηνάκα, μίλησε για υποκρισία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που ανέχονται το έδαφος της αδιαφάνειας και των σκοπιμοτήτων, όπως είπε.
«Φυσικά και δεν έχουμε όλα τα σημεία που θα μπορούσαν να φωτιστούν όμως χωρίς αμφιβολία προέκυψαν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για πρόσωπα της κυβέρνησης. Η ουσία των ερευνώμενων πράξεων, η έκταση και η σοβαρότητά τους θεωρούμε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής όπως ακολουθήθηκε δεν επέτρεψε να γίνει», κατέληξε.
Ο Κωνταντίνος Μπούμπας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, μίλησε για «διαδικασίες εξπρές που ακολούθησε η Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μείνουν κενά και να μη διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση».
«Απορρίψατε ουσιώδεις μάρτυρες που προτείναμε να καταθέσουν, όπως ο αρμόδιος υπουργός κ. Πέτσας. Υπήρξαν κενά, ασάφειες, σκοτεινά σημεία στα οποία δεν δόθηκαν διευκρινίσεις στην Επιτροπή. Εμείς είπαμε “όλα στο φως”, χωρίς συγκεκριμένη λίστα μαρτύρων και χωρίς χρονικούς περιορισμούς αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε. Παραμένουν τα ερωτήματα γιατί οι καταθέσεις μαρτύρων ήταν γενικές, αφηγηματικού χαρακτήρα», υποστήριξε και συμπλήρωσε:
«Δεν μπόρεσε η μειοψηφία να ελέγξει την πλειοψηφία καθώς απορρίφθηκαν οι μάρτυρες που πρότεινε, η Εξεταστική Επιτροπή είχε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας, έκλεισε με διαδικασίες εξπρές αφήνοντας στον αέρα αναπάντητα πολλά ερωτηματικά. Έπρεπε να είναι ανοικτή η βεντάλια για να είναι μια Εξεταστική Επιτροπή εξέτασης και όχι συγκάλυψης για να μάθει ο ελληνικός λαός πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαίωσε περίτρανα προσπάθεια συγκάλυψης με τα πέντε διαφορετικά πορίσματα που κατατέθηκαν και τα οποία καλύπτουν τους πάντες» ενώ επεσήμανε ότι «κανένας μάρτυρας από τη λίστα που κατέθεσε το κόμμα του, δεν κλήθηκε να καταθέσει».
«Η ΝΔ αυτοαποθεώνεται ότι όλα έγιναν νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα, και καταστροφολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την Εξεταστική, συμπεραίνει ότι προκύπτουν όχι μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και αποχρώσεις ενδείξεις για ποινικές ευθύνες. Πού ακριβώς συμφωνείτε; Ότι κανένα ρόλο χειραγώγησης και ποδηγέτησης της κοινής γνώμης δεν παίζουν οι πέντε συστηματικοί καναλάρχες. Σε κανένα πόρισμα δεν αναφέρεται κανένα από αυτά τα ονόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το παράξενο στημένο παιχνίδι είναι ότι αυτοί που προκάλεσαν την Εξεταστική δεν καλούν τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ανωμαλίας. Δεν είστε ίδιοι βεβαίως με την ΝΔ αλά φερθήκατε με τον ίδιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.