Απολύτως ψευδής είναι ο ισχυρισμός που διακινείται από τους γνωστούς κύκλους παραγωγής fake news ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της 23ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση ενέκρινε την εισαγωγή 90.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων για εργασία στην Ελλάδα.
Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφορά τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού θέσεων για εξαρτημένη εργασία (συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης) και εποχιακή εργασία, ανά ειδικότητα απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών, η έκδοση της οποίας προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 5038/2023. Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρω διαδικασία καθορισμού από πλευράς των ελληνικών αρχών του ανώτατου αριθμού διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης εφαρμόζεται ήδη από το 2005, σε εφαρμογή, είτε των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 3386/2005, είτε των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4251/2014 με μόνη διαφορά ότι από το 2005 ο καθορισμός τελείτο με τη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), έως από το 2024 αυτή πραγματοποιείται με τη έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη πράξη καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των αναγκών για την κάλυψη θέσεων εργασίας από πολίτες τρίτων χωρών κυρίως σε τομείς, όπου υπάρχουν σημαντικά κενά στην αγορά εργασίας όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
Από τις συνολικά 89.290 θέσεις μετακλήσεων πολιτών τρίτων χωρών, οι 9.000 καλύπτονται υποχρεωτικά από το Μπαγκλαντές (4.000 θέσεις) και την Αίγυπτο (5.000 θέσεις), όπως προβλέπεται από τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις δύο χώρες.
Οι υπόλοιπές 80.290 θέσεις μετακλήσεων πολιτών τρίτων χωρών καλύπτονται από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα ο εκάστοτε εργοδότης επιθυμεί να καλέσει για εργασία από το εξωτερικό.
Η τροπολογία για την υπό όρους απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε όσους: διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής, συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2023 με ευρεία πλειοψηφία 262 ψήφων στη Βουλή, ουδεμία σχέση έχει με τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), κάτι που δεν νοείται να μην το ξέρει βουλευτής που καταψήφισε το νομοσχέδιο.