Είχαμε καιρό να το δούμε... Ελέω ενός προστίμου σε εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων για αθέμιτη κερδοφορία, βγήκαν από την... κατάψυξη τα απομεινάρια των συριζοtrolls για να ρίξουν ό,τι προλάβουν εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι να ξαναχωθούν στα βάθη του καταψύκτη. Και, φυσικά, με δεδομένη τη διακοπή κάθε σχέσης με την κανονική πραγματικότητα και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Αυτό που κινητοποίησε τις δυνάμεις της υπόγας, όσες δηλαδή έχουν απομείνει ενεργές, ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιβολή προστίμου ύψους 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «Αίνος ΑΕΒΕ», «για παράβαση του άρθρου 54 του Ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)». Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη εταιρεία δέχθηκε έλεγχο σε διάφορα προϊόντα της, περισσότερα από 80. Ο έλεγχος αφορούσε σε τιμολόγια αγορών και πώλησης. Σε 50 κωδικούς προϊόντων διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε μεγαλύτερο ποσοστό μικτού περιθωρίου κέρδους από αυτό που επιτρέπει ο συγκεκριμένος νόμος.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί – σε καμία περίπτωση– να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε το 2021, χρονιά έναρξης της πανδημίας. Το πρόστιμο, σύμφωνα με τον ίδιον νόμο, υπολογίζεται στο διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους από προϊόντα που έχουν πουλήσει και όσα βρίσκονται ακόμα σε στοκ.

Η εταιρεία, όπως έχει δικαίωμα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αμφισβήτησε τις διαδικασίες και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου και προανήγγειλε την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη για την άρση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να κάνει. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«1. Η έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση.

2. Ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό.

3. Προτίθεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της».

Επιτομή της παραπληροφόρησης

Σχεδόν ακαριαία άρχισε να κυκλοφορεί στα social media ένα ιδιοκατασκευασμένο επιχείρημα, τόσο περίεργο όσο και άσχετο με την πραγματικότητα. Η κεντρική ιδέα του ήταν ότι η εταιρεία «Αίνος ΑΕΒΕ», ενώ τα προϊόντα της είναι φθηνότερα από την εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων «Μπάρμπα Στάθης», ήταν αυτή που δέχθηκε το πρόστιμο και όχι η δεύτερη που είναι μεγαλύτερη.

Το tweet που αναπαράχθηκε περισσότερες από 600 φορές ήταν το ακόλουθο: «Το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε το πρόστιμο 742.000 ευρώ στην “Αίνος ΑΕΒΕ” (...) το πρόστιμο πήγε σε μια εταιρεία που τα κατεψυγμένα προϊόντα της είναι 50% έως 70% φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα του “Μπάρμπα Στάθη”, που ανήκει πλέον στην CVC». Το υπονοούμενο που άφηναν ήταν ότι η επενδυτική CVC που έχει μετοχές σε πάμπολλες ελληνικές και ξένες εταιρείες έχει σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και άρα το πρόστιμο επιβλήθηκε για συγκεκριμένους λόγους. Το αρχικό tweet αναρτήθηκε από συγκεκριμένο γνωστό λογαριασμό που διαπιστωμένα σέρνει το χορό των trolls κάθε φορά που χρειάζεται. Τόσο αυτός ο λογαριασμός @AretiAthanasiu όσο και ο λογαριασμός @ntalaoura έχουν θέσει και επισήμως τις ικανότητές τους στην υπηρεσία του Στέφανου Κασσελάκη και όλες τις επικοινωνιακές ανάγκες του.

Για άλλη μια φορά η κατάργηση της λογικής είχε θριαμβεύσει στον μαγικό κόσμο των social media. Ουδείς μπήκε στον κόπο να διερωτηθεί τα πολύ απλά και βασικά: Oτι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας που δέχθηκε το πρόστιμο σε καμία περίπτωση δεν την καθιστούν ανταγωνίστρια της δεύτερης και ότι το πρόστιμο δεν επιβλήθηκε επειδή πωλούσε ακριβά ενώ τα προϊόντα της είναι φθηνότερα από κάποιας άλλης. Αυτό συνιστά οικονομική παράνοια, που, βέβαια, μπροστά στο να σηκωθεί ο διαδικτυακός αντικυβερνητικός κουρνιαχτός δεν έχει καμία σημασία.

Η νομοθεσία –σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς– δεν προβλέπει την επιβολή προστίμου σε κάποια εταιρεία επειδή απλώς και μόνο διαθέτει ακριβά προϊόντα. Το πρόστιμο στην εταιρεία «Αίνος ΑΕΒΕ» επιβλήθηκε διότι είχε μεγαλύτερο ποσοστό μικτού κέρδους από το 2021. Αυτή είναι η παράβαση που συνιστά «αθέμιτη κερδοφορία» και ουδεμία άλλη.

Πάντως πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης είναι απολύτως σαφείς: «Οι έλεγχοι γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις με μοναδικό κριτήριο την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Και αν πράγματι διαπιστωθούν παραβάσεις επιβάλλονται τα νόμιμα προστιμα, όποια εταιρεία και εν είναι αυτή, ό,τι τζίρους και αν καταγράφει, όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης ή ο βασικός μέτοχος».