Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη καθιερώνοντας τον θεσμό DUODAY.

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

«Τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση υλοποιεί πλήρως την πρόθεση του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα την «εποπτεία» όλων των ζητημάτων έχει ο υπουργός Επικρατείας (και εις εκ των στενότερων συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη), Γιώργος Γεραπετρίτης. Η πλέον σημαντική για την κυβέρνηση πρωτοβουλία που έχει ληφθεί το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο προσωπικός βοηθός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα στο επόμενο διάστημα η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για το σύνολο της χώρας, αφού σε πρώτο στάδιο το πρόγραμμα αφορούσε την Αττική. «Σταδιακά από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες», τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες στο «m», θυμίζοντας ότι σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να αναδείξει την ευαισθησία του απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον Κωνσταντίνο, έναν άρτια λειτουργικό ΑμεΑ, ο οποίος βρισκόταν όλη την ημέρα στο πλευρό του, ακόμα και κατά τη συνάντησή του τότε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ λε Ντριάν και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αλλά και στην πράξη η κυβέρνηση έχει (απο)δείξει ότι τα ΑμεΑ αποτελούν προτεραιότητα. Συγκεκριμένα:

  1. Εχει ανακοινωθεί η οριστική κατάργηση της υποχρέωσης των αναπήρων πολιτών με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.
  2. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και το Σχέδιο Δράσης της. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός των μεγάλων ιδρυμάτων και η σταδιακή ένταξη των ωφελούμενών τους σε εναλλακτικές μορφές διαβίωσης, όπως είναι και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
  3. Αναπτύσσεται η κάρτα αναπηρίας, ένα ακόμη αίτημα της ΕΣΑΜΕΑ, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των αναπήρων και εντός του 2022 θα τεθεί σε ισχύ.
  4. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.

 

Εθνικό σχέδιο δράσης

Κι όλα αυτά όταν από την πρώτη στιγμή είχε κατατεθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ένα πλήρες πρόγραμμα 6 πυλώνων και 30 δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτό προέβλεπε την κωδικοποίηση της διάσπαρτης και κατακερματισμένης νομοθεσίας που αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, αλλά και την καταγραφή όλων των κτηρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες για να καταστούν πλήρως προσβάσιμα. Ιδιαίτερα δε σημαντικό ήταν ότι ολοκληρώθηκε ο διορισμός 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ο διορισμός 10.500 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προϋπόθεση την ύπαρξη της συμπεριληπτικής/ενταξιακής διάστασης στην επιμόρφωσή τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατήργησε οριστικά την υποχρέωση των αναπήρων συνανθρώπων μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.

 

Στο μέλλον 

Οι πρωτοβουλίες, όμως, δεν σταματούν εδώ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών ενώ προβλέπεται η ενίσχυση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας για τα παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας. Και παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.

 

Με όπλο το Διαδίκτυο 

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εγκαινίασε και την ψηφιακή πύλη amea.gov.gr, η οποία εξασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύνολα πληροφοριών σχετικών με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα, εκεί παρατίθενται χρήσιμοι σύνδεσμοι άλλων ιστότοπων της δημόσιας διοίκησης, κοινοποιούνται τελευταία νέα, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα, μέσω ειδικής φόρμας του ιστότοπου, δημιουργείται ένας άμεσος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πολίτη και της πολιτείας.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”