Σύσκεψη για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του Έβρου συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/6) ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης. 

Η σύσκεψη έγινε μια ημέρα μετά την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης 91 μεταναστών που εντοπίστηκαν στη νησίδα Μαράσια. «Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα» ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων» κατέληξε η ανακοίνωση.

Στη Θράκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης 

Στη Θράκη μεταβαίνει την Τρίτη (6/6) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης. Αρχικά, ο κ. Λελούσης θα επισκεφθεί την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ενώ την Τέταρτη θα πάει στον Έβρο, λίγες μέρες μετά τον απεγκλωβισμό των μεταναστών. 

Λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο κ. Λαλούσης έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο, ενώ τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί την φύλαξη των συνόρων βλέπουν δάκτυλο της τούρκικης στρατοχωροφυλακής και ένα συντονισμένο σχέδιο προώθησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη της συνοριοφυλακής, παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, με μετακινήσεις ατόμων υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.