H αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στο επίκεντρο, ανάμεσα σε άλλα, θα βρεθούν οι δυνατότες μεγαλύτερης αξιοποίηση της τεχνολογίας στις δασικές πυρκαγιές, επί παραδείγματι με drones, αλλά και ο πιο αυστηρός έλεγχος των δήμων στις υποχρεώσεις που έχουν. Σύμφωνα με δηλώσεις, χθες, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», στο εξής, η Πολιτική Προστασία θα ελέγξει τους δήμους και «το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς επανεξέτασης της εποπτείας που ασκεί το ίδιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα φέρει ένα νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες. Μεταξύ αυτών και η τήρηση όλων των οδηγιών για την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος, για τις επιδόσεις των δήμων».
«Οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις [...] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις φωτιές και την Πολιτική Προστασία.
Ταχύτητα στις αποζημιώσεις
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της βούλησης της κυβέρνησης για ταχύτατη καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεων στους πληγέντες, χθες κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή του Έβρου, όπου ανάμεσα σε άλλα ενημερώθηκαν για την εικόνα της πυρκαγιάς και την πρόβλεψη για την πορεία της, υπογραμμίζοντας τον πρώτο στόχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει για τους δικαιούχους του Έβρου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».
Παράλληλα το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.