Αν θέλαμε να βρούμε μερικά κοινά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, αυτά θα ήταν πως στη Βουλή για το Φορολογικό σήκωσαν και οι δυο τους τόνους κατά της κυβέρνησης και πως προσεχώς έχουν στοιχήματα οργανωτικής ανάταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέδριο. Το ΚΙΝΑΛ έχει συνδιάσκεψη. Ως εκεί όμως.
Η μεταξύ τους μάχη για κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο προμηνύεται μεγάλη και δεν αφήνει χώρο για συγκλίσεις σε τούτη τη συγκυρία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μια μεγάλη παράταξη με κορμό το κόμμα του που γρήγορα να γίνει πόλος πλειοψηφίας. Η Φώφη Γεννηματά θέλει μια αυτόνομη πορεία του Κινήματος και μια επανοικειοποίηση των παραδοσιακών στρωμάτων του ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο παλεύουν σε μια δύσκολη συγκυρία όπου το προβάδισμα έχει η κυβέρνηση, ενώ ο φόβος της πανδημίας σκεπάζει την οικονομία. Ακόμα περισσότερο δύσκολο φαντάζει πως η μεσαία τάξη δεν έχει εγκαταλείψει την εμπιστοσύνη της στη Νέα Δημοκρατία και έχει θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τσίπρας: Με το βλέμμα στη ρεβάνς
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στην Κω. Μετά το σκληρό ροκ στη Βουλή κατά της κυβέρνησης με αφορμή το Φορολογικό, την πρώτη κατοικία και το κούρεμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, από την Κω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε… εθνικά. Μάλιστα κατά την επίσκεψή του στην Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οτι η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, «αυτήν της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού», αλλά και ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες».
Μίλησε δε θετικά για «το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, το υψηλό φρόνημα των στρατιωτών και των αξιωματικών που επαγρυπνούν για να φυλάττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της πατρίδας μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «διάγουμε μια περίοδο κρίσιμη, τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά. Μια περίοδο κατά την οποία η χώρα οφείλει να εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας». «Η χώρα», σημείωσε, «οφείλει να έχει μια σαφή, αλλά και σταθερή ενεργητική εθνική στρατηγική, που να θέλει βεβαίως τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές, αμυντικές και διπλωματικές, που είναι οι γραμμές αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».
Αυτά είναι τα του ρεπορτάζ. Πάμε λίγο να τα αποκωδικοποιήσουμε. Κατ’ αρχάς οι υψηλοί τόνοι για τα αναδρομικά που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του και στελεχών όπως η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και των Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, ήταν μια κίνηση προσεταιρισμού εκ νέου των συνταξιούχων. Θυμίζουμε πως ένα εκ των πρώτων ρηγμάτων στην κοινωνική συμμαχία που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν αυτό από τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων. Και τώρα η Κουμουνδούρου θέλει να πάρει τη ρεβάνς από την κυβέρνηση κατηγορώντας τη για «κούρεμα των αναδρομικών».
Από την άλλη, στη λεπτή γραμμή των εθνικών θεμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κινείται στη γραμμή της αποτροπής, των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και των κόκκινων γραμμών για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μπορεί η σύνθεση του κόμματος της Αριστεράς να μην είναι η ευνοϊκότερη για μια τέτοια ρητορική. Υπάρχει εξάλλου στελεχικό δυναμικό που φλερτάρει με την ήπια γραμμή του διαλόγου. Φαίνεται όμως πως τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί η στρατηγική Τσίπρα και του επιτελείου του. Τα παραπάνω έχουν πάντοτε ως μέλημα την κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο και τη γρήγορη εκταμίευση της φθοράς της κυβέρνησης – κάτι που σήμερα δεν καταγράφεται. Μια κυριαρχία που πλέον στην Κουμουνδούρου τη βλέπουν με κοινωνικούς όρους, ενώ για φλερτ με το ΚΙΝΑΛ δεν γίνεται λόγος.
Φώφη: Το στοίχημα του προοδευτικού πόλου
Τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης ύψωσε το Κίνημα Αλλαγής για το θέμα των αναδρομικών, κάνοντας λόγο για «διπλό εμπαιγμό των συνταξιούχων». Παρά την απουσία, λόγω της σύντομης περιπέτειας με την υγεία της Φώφης Γεννηματά από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ ήταν άμεση: «Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που δήθεν θα ωφεληθούν είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική! Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1.5 εκατομμύριο συνταξιούχων (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή τις επικουρικές δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες».
Παράλληλα, τα στελέχη του Κινήματος σε συζητήσεις τους εκδηλώνουν μεγάλη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας από τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τότε θα αρχίσουν να φαίνονται οι ανάγκες σε πολλούς πληττόμενους από την πανδημία (όπως π.χ. οι εποχιακοί εργαζόμενοι). Τους προβληματισμούς τους επέτειναν και οι επαφές τους με παραγωγικούς φορείς σε όλη την επικράτεια, στις οποίες κατέγραψαν πολλά προβλήματα και έντονη ανασφάλεια. Σε αυτό το κλίμα και μετά από τις απανωτές αποκαλύψεις που έπληξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά θεωρεί πως τώρα «είναι η ώρα μας». Το οποίο μεταφράζεται στη στρατηγική του για παραγωγική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ανάδειξή του σε μόνο υπεύθυνο προοδευτικό πόλο έναντι της Κουμουνδούρου.
Παράλληλα επίσης η προγραμματική «αντεπίθεση» που σχεδιάζει το ΚΙΝΑΛ για τους επόμενους μήνες περνάει και μέσα από την εσωτερική του ανασυγκρότηση του στη Συνδιάσκεψη που, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα εκλεγούν νέα όργανα και θα γίνει μια εξειδίκευση στρατηγικής για τη θέση του Κινήματος σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ θα κριθεί ξανά η τοποθέτησή του στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Για τον σκοπό αυτό η προετοιμασία για την κατάρτιση προτάσεων έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με συνεχείς τηλεδιασκέψεις και μεγάλη κινητοποίηση των τομέων του ΚΙΝΑΛ και των νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών του. Μάλιστα μέχρι και τα πιο έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ενθουσιασμό για το μέγεθος της συμμετοχής και της δουλειάς που έγινε.
Η Συνδιάσκεψη θα είναι επίσης και το πρώτο «ταμείο» της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου κι η τελευταία μεγάλη κομματική διαδικασία μέχρι το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εσωκομματικά, πάντως, επικρατεί νηνεμία. Μετά την ένταση που ακολούθησε το αντάρτικο Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη, οι δυο πλευρές έχουν κηρύξει ανακωχή και οι πληροφορίες λένε ότι το κλίμα είναι καλό. Από τη μεριά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα εισφέρει προγραμματικά για τα ευρωπαϊκά θέματα, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ελληνοτουρκικά.
Των Δημήτρη Μανιάτη και Τζίνας Μοσχολιού από τα Νέα