Αυτό που γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη θυμίζει καταστάσεις που δεν τιμούν ένα κόμμα που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές δημιουργήθηκε πολιτικός σάλος με την ξεχωριστή αντιμετώπιση που είχαν από τη μειονότητα στελέχη του κόμματος. Αν και οι δηλώσεις τους ήταν φειδωλές, κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει από την Κουμουνδούρου πειστικά τι πραγματικά συνέβη στην περιοχή. Πρόσωπα – βουλευτές του κόμματος που εξελέγησαν– απέφυγαν να κάνουν την παραμικρή δήλωση που θα ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα και θα έθετε στο περιθώριο εκείνους που πιθανά «παίζουν» παιχνίδια σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Τις τελευταίες ώρες η Κουμουνδούρου αποφάσισε την παραπομπή της επικεφαλής της δημοτικής της παράταξης στην Κομοτηνή, Ελένης Λαφτσή, στο «πειθαρχικό συμβούλιο», επειδή βλέποντας τα αποτελέσματα, μετά τις εκλογές του Μαΐου, είχε δώσει συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο για τη «νίκη του». Εγραφε συγκεκριμένα: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!». Η παραπομπή οδήγησε την Λαφτσή σε ηχηρή παραίτηση ως απάντηση στον παραλογισμό του κόμματος των... απόψεων.

Η «ροζ» Ροδόπη

Η Ροδόπη ήταν η μόνη εκλογική περιφέρεια στο χάρτη της Ελλάδας που δεν βάφτηκε μπλε, μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023. Πρόκειται για τη μοναδική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον εκλογικό καταποντισμό. Με την ενσωμάτωση στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 33,18%, η ΝΔ 27,05% και το ΠΑΣΟΚ 22,65%, με τα τρία κόμματα να κερδίζουν από μία έδρα. Πρώτος σε ψήφους στη συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν ο Οζγκιούρ Φερχάτ του ΣΥΡΙΖΑ με 12.208 σταυρούς, ενώ επίσης εξελέγησαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ και ο Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η εκλογή του Ο. Φερχάτ και οι δημόσιες σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα.

Κατά το παρελθόν έχουν κατηγορηθεί ότι ξεκάθαρα την προπαγάνδα της Αγκυρας υιοθετούν μουσουλμάνοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αρχικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν –παρά τις διορθώσεις του–, ως μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», όχι μόνο καλούσε τους μουσουλμάνους της Θράκης να προσέλθουν στις κάλπες για εκλογή ψευδομουφτή, μετά τον θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ, αλλά ενοχλείται και από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που αγωνιούσε και αυτός για την εκλογή ψευδομουφτή στην Ξάνθη και έσπευδε να φωτογραφηθεί με τους γνωστούς για τις σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο, προκειμένου να στηθεί η παράνομη εκλογική διαδικασία, που γίνεται με ανάταση του χεριού. Για να μην ξεχνιόμαστε, πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που υποδεχόταν χαμογελαστός τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, ενώ συμμετείχε και σε πορεία στην Ξάνθη, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της παράνομης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης».

Τα λέει το πρόγραμμα

Αν ψάξουμε λίγο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα κείμενο έκλεινε πονηρά το μάτι στη «μειονότητα», υποστηρίζοντας την καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής στα σχολεία της περιοχής της Θράκης, δίδοντας της προτεραιότητα έναντι της γλώσσας των Ρωμανί και της πομακικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, η αναφορά στο ζήτημα του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού και όχι του ατομικού, όπως αναγνωρίζει έως σήμερα η Πολιτεία, είναι η εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως ορίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, στη βάση και των εν εξελίξει δικαστικών αποφάσεων».

Για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη μιλούσε ο Οζγκιούρ Φερχάτ λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές. Μία εβδομάδα μόλις πριν από τις εκλογές, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιστρατεύσει την προπαγάνδα της Αγκυρας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Αναλυτικότερα, ο υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του στη μειονοτική ιστοσελίδα birlikgazetesi.org είχε αναφέρει πως το κόμμα του θα καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Φαίνεται ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλες σκέψεις, δίνοντας «λαβές» σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.