Σε πλήρη εξέλιξη η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε άτακτη αποχώρηση προχωρούν στελέχη και μέλη, αποδυναμώνοντας και απαξιώνοντας το κόμμα. 

Ειδικότερα, υπό τον φόβο να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «μετρά» εναγωνίως βουλευτές, με τους προσκείμενους στον Στέφανο Κασσελάκη βουλευτές να αποχωρούν σε… δόσεις. Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των «τεσσάρων», η Θεοδώρα Τζάκρη έστειλε την επιστολή παραίτησής της από τα καθήκοντα της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στον Νίκο Παππά, ενώ η Γιώτα Πούλου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την κομματική της θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν -προς το παρόν- σε ανεξαρτητοποίηση.

«Το βαρύτατο τραύμα που προκάλεσαν οι πράξεις και οι μεθοδεύσεις των αρμοδίων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν και κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, κλόνισαν δομικά την εμπιστοσύνη μου στην βασική αρχή της συλλογικής λειτουργίας του νομιμοποιημένου από τον λαό ανώτατου οργάνου, δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που εκπροσωπεί θεσμικά το κόμμα μας στο Κοινοβούλιο». δήλωσε η κα Τζάκρη, σύμφωνα με το ERTnews.gr.

Nωρίτερα τόνισε ότι θα ενσωματωθεί στο κίνημα Κασσελάκη όταν αυτό εξελιχθεί σε κόμμα προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ όταν ρωτήθηκε για άλλους βουλευτές που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, απάντησε «έχω κάποια ενημέρωση αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα».

Σερί αποχωρήσεων

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ο Θάνος Μωραΐτης, με επιστολή προς τον πρόεδρο Νίκο Παππά. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να ασκώ καθήκοντα από θέση ευθύνης, συνεργαζόμενος με ανθρώπους που παραβλέπουν την πολυτιμότερη κληρονομιά του προοδευτικού χώρου: τη συλλογικότητα και τον σεβασμό στη Δημοκρατία. Η αδιαφορία για τις αξίες και την ηθική που μας διαπνέει δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» δηλώνει ο ίδιος.

Την παραίτησή του από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλλε ο Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος παραμένει ωστόσο στην ΚΟ του κόμματος.

«Παραμένω ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “συνεργαζόμενης” προς το παρόν. Η σκέψη μου ήταν ότι δεν έπρεπε να ρίξω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν και δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε από πλευράς της η Γιώτα Πούλου.

O Γιάννης Σαρακιώτης δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις του, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης έχει πέσει σε πολιτικές σκέψεις. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Δεν ξέρω ακόμα αν θα φύγω. Είμαι προβληματισμένος» είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα της Κουμουνδούρου στους βουλευτές που γλυκοκοιτάζουν προς το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πως έπιασε τόπο. «Να ξέρουν οι βουλευτές όχι μόνο από ποιο κόμμα θα φύγουν αλλά και σε ποιο κόμμα θέλουν να πάνε» τονίζει με νόημα η πλευρά της πλειοψηφίας, υπενθυμίζοντάς τους πως οι καταγγελίες για ψευδές πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη με τις οφ σόρ εταιρείες του είναι σχεδόν στην πόρτα του Εισαγγελέα.

Απο την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια αλλά θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Νομίζαμε ότι ο Πολάκης είναι ένας άσχετος και λέει αυτά που λέει για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Όμως τα υιοθέτησε και η πολιτική γραμματεία του κόμματος. Τα ποινικά και αστικά δικαστήρια θα έχουν πολλή δουλειά καθώς θα κινηθούμε νομικά εναντίον της πολιτικής γραμματείας, της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και του Παύλου Πολάκη. Το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι κρυστάλλινο» αναφέρουν πηγές.

Ο Πέτρος Παππάς ξεκαθάρισε ότι «δεν παραδίδω την έδρα μου σε μια ψευτοηγεσία» και πρόσθεσε: «Αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι αξιωματική αντιπολίτευση». «Θεωρώ ότι μετά από αυτό το οποίο βιώσαμε αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, με αυτό το συνέδριο της βίας, της νοθείας και του εκφοβισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μεταλλαχθεί σε ένα πολιτικό μόρφωμα το οποίο έχει θέσει πλέον την υπόστασή του εκτός του δημοκρατικού τόξου» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Θα προσχωρήσω στο κόμμα που μπορεί να είναι και του Κασελάκη, εάν συμμετάσχω στη διαδικασία κατάρτισης του καταστατικού και της προγραμματικής διακήρυξης. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω βουλευτής παρακολουθηματικός και να κάνω σύμβαση προσχωρήσεως σε ένα κόμμα το οποίο θα έχει φτιαχτεί προηγουμένως και αν δεν συμμετάσχω» δήλωσε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, στο ΕΡΤNews.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει τώρα με 31 βουλευτές. Μία ακόμη ανεξαρτητοποίηση θα του στερήσει το προνόμιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο λόγος που θα χαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο έκπτωτος, όχι οι πρώην σύντροφοι. Δεν θέλω να μιλήσω για τους βουλευτές αυτοί κάνουν αυτό που κάνουν το οποίο είναι πολύ λάθος αλλά θα τους κρίνει ο ελληνικός λαός» σχολίασε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος.

Ντόμινο εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό

Στις 3:00 το μεσημέρι, με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας θα ανακοινωθούν και επίσημα οι τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις των Παππά, Αυλωνίτη, Μάλαμα και Χρηστίδου και από ό,τι φαίνεται εδώ θα μείνουμε για σήμερα.

Για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο Κοινοβούλιο θα πρέπει ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιηθεί και να μείνει με 30 βουλευτές, οπότε και αυτόματα θα χάσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές. Ενώ για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα η πλευρά Κασσελάκη, χρειάζονται 10 βουλευτές.

Στο μεταξύ, η ήδη πολυπληθής ομάδα των 14 ανεξαρτήτων, ενισχύθηκε μετά το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμη 4 βουλευτές και αριθμεί 18 βουλευτές. Θυμίζω ότι εκπρόσωπος των ανεξάρτητων έχει αναδειχθεί ο Μιχάλης Χουρδάκης που μίλησε νωρίτερα στο ΕΡΤNews λέγοντας «θα με ενδιέφερε το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις, αλλά συνομιλώ με όλους τους χώρους».

Νέα δεδομένα στο χώρο της αντιπολίτευσης

Νέα δεδομένα στον χώρο της αντιπολίτευσης δρομολογούν οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη. Από την στιγμή που εξελιχθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα θέλαμε μια αντιπολίτευση που να ασχολείται περισσότερα με τα προβλήματα των πολιτών και λιγότερο με την κλωτσοπατινάδα, θα τολμήσω να πω, εντός του κόμματος. Δυστυχώς, εδώ και πολλούς μήνες βλέπουμε μόνο αυτό και ένα σκηνικό πολυδιάσπασης, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της δημοκρατίας», ήταν το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην εκπομπή «Συνδέσεις» στο ΕΡΤNews.

«Οι εικόνες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ βρωμάνε και ζέχνουν χούντα» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, δεν μπαίνουμε στην λογική παζαριού και επιδιώκουμε να εκφράσουμε την πολιτική αλλαγή» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς στο ΕΡΤNews για το αν θα δεχτούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν εχουμε στρατηγική μεταγραφών στην Βουλή. Δεν έχουμε την διάθεση να εμπλακούμε, δεν κυνηγάμε πρόσκαιρα οφέλη, μας ενδιαφέρει η πολιτική ουσία» πρόσθεσε.

Παραιτούνται μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών

Την παραίτηση τους υποβάλλουν μέλη των Νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές. Η αρχή έγινε με τις τρεις μεγαλύτερες του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με το ProtoThema.gr

Πιο συγκεκριμένα, στην Νομαρχιακή Ανατολικής Αττικής παραιτήθηκαν 18 απο τα 27 μέλη του οργάνου ενώ στην Α' Αθήνας 20 από τα 31 μέλη του οργάνου. Επισης παραιτήθηκαν 20 από τα 31 μέλη και από τη Νομαρχιακή της Δυτικής Αθήνας.

Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μεμονωμένες παραιτήσεις στελεχών των συγκεκριμένων οργάνων που θέλησαν να αποχωρήσουν με ιδιωτικό κείμενο.

Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις κι άλλες Νομαρχιακές σε όλη τη χώρα.