Στην προεκλογική περίοδο όλα μεγιστοποιούνται στο έπακρον και κυρίως οι παρεμβάσεις απομάχων της ζωής που συνεχίζουν να είναι οργισμένοι για το νόμο Κατρούγκαλου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ενας μάλιστα έγραψε: «Ο πόνος μου αφορά την προσωπική διαφορά που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της σύνταξής μου και την αφαίρεση του ποσού που προσδιόρισε με κάποιον αλγόριθμο ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις συντάξεις που εκδόθηκαν πριν από το 2016. Αυτός ο νόμος, που αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας απέναντι στους συνταξιούχους. ψηφίστηκε από την πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ισχύει μέχρι σήμερα... Είμαι συνταξιούχος μετά 44 χρόνια συνεχούς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσό σύνταξής μου είναι 1.099 ευρώ, η δε προσωπική διαφορά ανέρχεται στα 232 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 21% της σύνταξής μου. Η αύξηση των συντάξεων που δίνει η κυβέρνηση ανέρχεται στο 7,7%. Αντιλαμβάνεστε πότε θα λάβω αύξηση στη σύνταξή μου, όταν σήμερα είμαι 81 ετών». 

Χαμηλοσυνταξιούχοι... παρίες 

Αυτά τα ζητήματα είναι πρωταρχικής σημασίας για ένα αριστερό κόμμα, όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε χαμηλοσυνταξιούχους. Πολύ πριν από τις τελευταίες εκλογές –στην αρχή της χρονιάς– ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν έλαβε τις αυξήσεις του 7,75% ή έλαβε μικρότερα ποσά λόγω προσωπικής διαφοράς. Από τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι 910.000 συνταξιούχοι υπόκεινται στην «απαγόρευση» ολόκληρης της αύξησης, εκ των οποίων 17% (140.000) δεν είδαν ούτε ευρώ αύξησης. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους ΔΕΚΟ, τραπεζών, Δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά» και αποκλείονται από τις αναπροσαρμογές των συντάξεων για όσα χρόνια η προσωπική διαφορά υπερκαλύπτει τις αυξήσεις. 

Το κακό είναι ότι η λαλίστατη κατά τα άλλα Εφη Αχτσιογλου δεν έχει αποδοκιμάσει με ένταση το νόμο που θεσμοθέτησε η κυβέρνησή της όταν ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει αποδοκιμάσει ξεκάθαρα ούτε τις τελευταίες δηλώσεις Κατρούγκαλου και αυτό είναι κάτι που την ακολουθεί και στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παραμονές των πρώτων εθνικών εκλογών είχε δημιουργηθεί σάλος στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε μιλήσει περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας έκρουαν τις καμπάνες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η επιστροφή του μέτρου στην περίπτωση επικράτησης του κόμματος στις εκλογές θα σήμαινε τον αφανισμό του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία. 

Στους τριγμούς που είχαν προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, η Εφη Αχτσιόγλου είχε επιμελώς αποφύγει να μπει στο σχολιασμό και να αποδοκιμάσει ευθέως τον πολιτικό της «μέντορα» για κάποιους, όταν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους ως προς το timing που είχε επιλέξει ο πρώην υπουργός για να εκθέσει την άποψή του αυτή, την οποία σε δεύτερο χρόνο χαρακτήρισε προσωπική. 

Το «απεταξάμην» του Παππά 

Ολα αυτά δεν θα είχαν τη σημασία τους και θα ανήκαν στο παρελθόν, αν δεν επανερχόταν στην προεκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχηγία. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο Νίκος Παππάς με πολίτη ο οποίος έτυχε να ακούει από κοντινή απόσταση την ανοιχτή συζήτηση που είχε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος με μέλη του κόμματος. Την ώρα που μιλούσε, ακούστηκε ο πολίτης να σχολιάζει δυνατά: «Να χαίρεστε τον Κατρούγκαλο». Ο Νίκος Παππάς, παρουσία όλων, σήκωσε το γάντι, λέγοντάς του «ελάτε να σας κεράσουμε και να το συζητήσουμε. Τον πληρώσαμε και το νόμο και τη δήλωση»! 

Στο νόμο Κατρούγκαλου βέβαια –που αφορούσε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών– είχε βασική συμμετοχή ως άμεση συνεργάτιδα τότε του Γιώργου Κατρούγκαλου και η σημερινή υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, όπως φυσικά και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον υπερψήφισε. Αν και το επεσήμανε ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογούσε ως μέλος τότε της κυβέρνησης, η βολή ήταν ευθεία για την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίζεται με αριστερό πρόσημο, την ώρα που δεν αποδοκιμάζει ξεκάθαρα και ονομαστικά τέτοιες «αντιλαϊκές», όπως λένε πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσεις και πολιτικές. 

Βγήκε από το καβούκι 

Αν και τον τελευταίο καιρό η «προσεκτική» στάση της Αχτσιόγλου απέναντι στον Κατρούγκαλο ήταν στο μικροσκόπιο πολλών, θεωρώντας ότι παίρνει αποστάσεις από την «αριστεροφροσύνη του αριστεροχωρίου», η τελευταία θέση της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωπαϊκή αριστερή ομάδα την έβγαλε «από το καβούκι της». Ενώ επιμελώς προσπαθούσε να κρύψει την πολιτική καταγωγή της από την «Ομπρέλα», οι πρόσφατες απόψεις της την κατατάσσουν στην αμιγώς αριστερή πτέρυγα. Προκαλεί απορία όμως ένα νέο αριστερό στέλεχος, όπως η Αχτσιόγλου, να μην καταδικάζει τις ερμαφρόδιτες πολιτικές Κατρούγκαλου στο σύνολό τους.