Η κατήφεια είναι κυρίαρχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με αφορμή τις δημοσκοπήσεις όσο και λόγω της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει το κόμμα περίπου έναν μήνα πριν από το Συνέδριο.
Κατά το παρελθόν, για τα περισσότερα κόμματα, η προσυνεδριακή περίοδος ήταν από τις καλύτερες δημοσκοπικά, αφού εμφάνιζαν αυξημένη συσπείρωση. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου τα πάντα καταλαμβάνει ο σκεπτικισμός και η απογοήτευση, αφού το κόμμα δείχνει να ανταγωνίζεται κόμματα όπως τη Νίκη και τη Φωνή Λογικής.
Ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως γιατί ενώ τα ίδια θεωρούν ότι έχουν εντείνει την κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών, το κόμμα φαίνεται να «συγκινεί» πια ελάχιστους πολίτες. Ετσι, στην προσπάθειά τους να αναστρέψουν τις εντυπώσεις, πλέον δίνουν έμφαση στα ευρήματα που αφορούν τη συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα της Opinion Poll, το 37,3% δηλώνει ότι θα έβλεπε θετικά μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ, με το 59,4% να έχει αντίθετη άποψη. Θετικό είναι το 70,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 47,8% του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το ποσοστό μειώνεται στο 30,5% για όσους θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική και όσους έχουν αντίθετη άποψη να φτάνει το 66,1%. Ακόμα μόλις το 26,4% κρίνει θετικά την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει εντοπίσει εδώ και καιρό και ο πρώην πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να «πικάρει» τους πρώην συντρόφους του: «Εάν δεν είχαν γίνει αυτά τα έκτροπα στο Γκάζι (σ.σ.: εννοεί το τότε Συνέδριο), αυτή τη στιγμή θα ήμασταν πάνω από 20% ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και τώρα πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή... Πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναδεί 15% στην ιστορία του, εκεί που το άφησα εγώ;»
Με δεδομένο ότι σε περίπου έναν μήνα θα γίνει το Συνέδριο του κόμματος, οι συνεργάτες του Σωκράτη Φάμελλου επιθυμούν να υπάρξει επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της Αριστεράς, ενώ προσδοκούν το αφήγημα για προοδευτική συνεργασία να αποκτήσει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές. Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο θα συγκληθεί η ΚΕ του κόμματος προκειμένου να συζητήσει όλα τα διαδικαστικά θέματα και την εκλογή των συνέδρων.
Σαν να μην κυβέρνησαν
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει για θέματα όπως η ανάπτυξη, η φορολογία και οι θεσμοί. «Ο πλουραλισμός της οικονομίας είναι η βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αντίθεση με το σημερινό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο, που στηρίζει τα καρτέλ και τα υπερκέρδη τους», υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία, προκαλώντας μειδιάματα σε όσους θυμούνται τι έκανε το κόμμα του όταν κυβερνούσε.
Ωστόσο, συνεχίζει ακάθεκτος και καταθέτει πρόταση ώστε από τα «4,7 δισ. άδικα κέρδη των τραπεζών να υπάρξει ειδικό τέλος που θα επιστρέψει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για αποκέντρωση, καινοτομία και πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης. Να γυρίσει στην οικονομία. Μιλάμε για ένα δυναμικό σχεδόν 800.000 επιχειρήσεων», αποκαλύπτοντας την επιλεκτική αμνησία.
Μιλάνε και αυτοί για τη Marfin!
Αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας σχετικά με την επέτειο των 15 χρόνων από τη δολοφονική επίθεση στη Marfin. Η Κουμουνδούρου κάνοντας γαργάρα ότι για περίπου 5 χρόνια την ευθύνη για τη σύλληψη των εμπρηστών-δολοφόνων είχε η δική τους κυβέρνηση, αρκέστηκε στο να εξαπολύσει επίθεση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σε ένα σημείο, μάλιστα, της ανακοίνωσης αναφέρει ότι «αυτός πρέπει να απαντήσει για το ποιοι πυρπόλησαν τη Marfin οδηγώντας στον θάνατο τους εργαζόμενους στην τράπεζα», λες και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε υπουργούς αρμόδιους να εξιχνιάσουν την υπόθεση.
Στο ίδιο περίπου κλίμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, ρωτώντας «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την συνεχιζόμενη επί 15 χρόνια παράλειψη σύλληψης των δραστών του εγκλήματος της Marfin», με πολιτικούς παρατηρητές να θυμίζουν ότι δεν ήταν αυτός που «που διαδήλωνε τότε έξω από τη Marfin».