Το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ είναι σε διαβούλευση εκ νέου και η ίδια λαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για να λειάνει τις αντιδράσεις φορέων για πλευρές του νέου νόμου-πλαισίου.

Στον πυρήνα των αντιδράσεων βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει αποσαφηνίσει πως εντός και εκτός Βουλής θα αντισταθεί στο νομοσχέδιο που συν τοις άλλοις θεωρεί πως κλυδωνίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταστρώνει κινητοποιήσεις, παρά τους θερινούς μήνες, θεωρώντας πως με το εν λόγω νομοσχέδιο συγκρούονται δύο ιδεολογικά μοντέλα: Αυτό του νεοφιλελευθερισμού και, μάλιστα, της επιθετικής του έκφρασης δια της υπουργού Παιδείας, και από την άλλη όσων υπερασπίζονται τα δημόσια ΑΕΙ και την κοινωνική κινητικότητα.

Εδώ η Κουμουνδούρου βλέπει σύμφωνα με μια ανάγνωση και μια καλή ευκαιρία να επαναστοιχηθεί το μεγάλο μέρος της νεολαίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική είτε με όρους μαζικού κινήματος, είτε με όρους ευρύτερης πολιτικής διαμαρτυρίας. Εξάλλου το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νεολαία περνάει μέσω των νέων μαζικών αγώνων που μπορούν να πυροδοτηθούν. Δεν περνάει απαρατήρητο επίσης πως τα ποιοτικά στοιχεία πολλών μετρήσεων δίνουν πόντους στην Κουμουνδούρου και ειδικότερα στη νεολαία.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «η ΝΔ χωλαίνει στη νεολαία και έχει πρόβλημα που συ-ναρτάται και με τις συντηρητικές πολιτικές της». Η μάχη για τα ΑΕΙ έχει ήδη πολλές μορφές. Υπογραφές καθηγητών, κινητοποιήσεις, τακτικές συμπορεύσεις με τα άλλα κόμματα της Αριστερός. Προφανώς η Κουμουνδούρου δεν είναι μόνη της στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο αφού ο χώρος της Παιδείας και της νεολαίας είναι προνομιακός και για το ΚΚΕ – που πάντως δεν ακούει κουβέντα για πολιτική συμπόρευση – αλλά και άλλες δυνάμεις. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απομονωθεί η κυβέρνηση στην ψήφιση του νόμου στη Βουλή, ενώ θα επιχειρηθεί να αποδομηθεί η Νίκη Κεραμέως πολιτικά. Εξάλλου, θεωρούν οι του ΣΥΡΙΖΑ πως η εν λόγω υπουργός συμβολίζει και «όλη τη δεξιά παλινόρθωση». Βέβαια από τα βέλη τους δεν θα ξεφύγει ο ίδιος ο
Πρωθυπουργός, αφού εκτιμούν πως η ίδια η σύσταση του «επιτελικού κράτους» φορτώνει με ευθύνες τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στη μάχη αυτή προσέρχονται όλα τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ- εξάλλου η Ομπρέλα το θεωρεί και ένα ιδεολογικό μπρα ντε φερ τη ΝΔ. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης θα είναι ο Νίκος Φίλης ως πρώην υπουργός Παιδείας αλλά και τομεάρχης του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Τουλάχιστον ακόμη δεν έχει γίνει ανασχηματισμός από τον Αλέξη Τσίπρα και δεν έχουν διαμοιραστεί νέες χρεώσεις στα στελέχη του.

«Στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη -Κεραμέως συνοψίζεται ολόκληρη η άποψη της ΝΔ για το δημόσιο πανεπιστήμιο: μικρό, για λίγους αφού για τους υπόλοιπους υπάρχουν τα κολέγια- αυταρχικό, με πειθαρχικά, με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και διαγραφές φοιτητών υποβαθμισμένο ακαδημαϊκά, με υπο-χρηματοδότηση, υποστελέχωση και πισωγύρισμα σε μια μορφή “έδρας”. Που εκτός των άλλων κλείνει την πόρτα της επιστροφής νέων επιστημόνων από το εξωτερικό- υποταγμένο στην αγορά, με μάνατζερ, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες επιχειρήσεων», είπε πρόσφατα ο Νίκος Φίλης ενώ τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ . μιλούν για την ανάγκη μετώπου κατά του νόμου.

Εδώ βλέπουν κι ένα στρίμωγμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αλλά και ένα πεδίο δόξης λαμπρό για να προσεγγίσουν εκ νέου πιο ριζοσπαστικά στρώματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ «δένουν» τα της Παιδείας με τα της «καταστολής» ως ένα μίγμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση και άνοιγμα στην Αριστερά. Ο Νίκος Φίλης εξάλλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ.

(Πηγή: του Δημήτρη Μανιάτη από “Τα Νέα”)