Η βαθιά θλίψη για τα θύματα των Τεμπών που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν να διατυμπανίζουν στα λόγια με κάθε ευκαιρία, φαίνεται πως δεν συνοδεύεται και από την πεποίθηση για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας. Αντίθετα, επιδιδόμενοι αμφότεροι σε τακτικισμούς, ώστε να κερδίσουν πόντους σε μικροκομματικό επίπεδο, εμφανίστηκαν σήμερα στη Βουλή να αντιπαρέρχονται της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προτείνοντας προανακριτικές. 

Συνεπείς στον φθηνό λαϊκισμό πάνω στον ανθρώπινο πόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά αρνούνται τη σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών με τη διερεύνηση και των συνθηκών και όρων λειτουργίας των σιδηροδρόμων, περιοριζόμενοι στη σύμβαση 717 του 2014, με βάση τις υποδείξεις του Ευρωπαίου εισαγγελέα. σημειώνεται ότι η πρ΄τοαση του ΚΚΕ αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέμεινε στην πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος για προανακριτική για τη σύμβαση, καταψηφίζοντας της σχετική πρόταση εξεταστικής του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, καταθέτει σήμερα αίτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με βάση, όπως αναφέρουν, «το περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας, που έχει αποστείλει η Ευρωπαία εισαγγελέας από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, για τη σύμβαση "717/2014", με απαράβατο όρο τη συμπερίληψη της περιόδου διαμόρφωσης της σύμβασης και την ενσωμάτωση των ευθυνών».  Επιπλέον, προσθέτουν, εντός της αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, θα καταθέσει και αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η εν λόγω στάση οφείλειται στο γεγονός ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία από την διερεύνηση υποθέσεων στην Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών-είτε εξεταστικών, είτε προανακριτικών- από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι απογοητευτική, καθώς με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία οδηγεί σε συγκάλυψη και αμνήστευση των υποθέσεων. Είτε πρόκειται για εξεταστικές είτε για προκαταρκτικές επιτροπές, έχει αποδειχθεί ότι αχρηστεύονται από τη ΝΔ δια της κομματικής εργαλειοποίησης του κανόνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία».

«Έχοντας επίγνωση του ρόλου μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για την διερεύνηση της αλήθειας, καταθέτοντας τη δική μας πρόταση δύο προανακριτικών επιτροπών», προσθέτουν.

Για δε την εξεταστική επιτροπή του ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι είναι «παντελώς παρελκυστική και αποσκοπεί καταφανώς στη διάχυση των ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο και ανεύθυνο για το έγκλημα των Τεμπών (ακόμη και στην Ε.Ε επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες...)». Ωστόσο -«πέρα από την κατάθεση δικής του πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής- θα συμπράξει σε κάθε πρωτοβουλία (από όπου κι αν προέρχεται, οποιοδήποτε κίνητρο και οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν κρύβει και οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχει) που θα μπορούσε να ρίξει έστω και λίγο φως στο σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση», σημειώνει.

Φάμελλος: Πολιτικές ευθύνες

 «Από όλα όσα έχουν αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση και την διαδικασία της προανάκρισης, το έγκλημα των Τεμπών έχει συνδεθεί με σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας. Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε κανένα αναπάντητο ερώτημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ζήτησε να δεσμευτούν όλοι, ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό, ότι κανείς και καμία δεν θα υποκλιθεί σε κομματικές προτεραιότητες, ελιγμούς, μεθοδεύσεις. «Να μην επιτρέψουμε καμία αμνήστευση και καμία απαλλαγή από ευθύνες πολιτικών προσώπων, που μπορεί να στηριχτεί σε νομοτεχνικές παγίδες...». Επισήμανε τους «κινδύνους» «αυτές οι διαδικασίες των εξεταστικών και προκαταρκτικών επιτροπών να υποκλιθούν σε συσχετισμούς και πολιτικά κίνητρα». Πρόσθεσε ότι «θα υπερασπιστούμε όμως αυτή τη διαδικασία και θα κριθούμε όλοι και όλες έναντι των πολιτών στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την εξεταστική επιτροπή που συζητάμε σήμερα, αλλά και τις προκαταρκτικές επιτροπές που θα υποβληθούν σήμερα ή σε επόμενο χρόνο για το έγκλημα των Τεμπών».

Επισήμανε ότι η σημερινή διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση με τα 2/5 των ψήφων της Βουλής να προχωρήσει στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή ενισχύει τη δυνατότητα της μειοψηφίας να ελέγχει την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα κριθεί πολύ σύντομα αν έχει τη διάθεση να κρυφτεί πίσω από τον κανόνα της πλειοψηφίας και τόνισε ότι θα κριθεί πολύ γρήγορα: από τη συγκρότηση του προεδρείου της επιτροπής, από την αποδοχή ή όχι οι συνεδριάσεις της να γίνουν δημόσιες, από τους περιορισμούς που θα θέσει στον κατάλογο των μαρτύρων.