Αν μετρήσει κάποιος πόσες φορές κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασαν το σχέδιο Πισσαρίδη από τη μέρα που κοινοποιήθηκε με «σχέδιο Πινοτσέτ» αλλά και με «Μνημόνιο» θα χάσει τον λογαριασμό. Οι υψηλοί τόνοι ήταν αναμενόμενοι από τη μεριά της Κουμουνδούρου.

Οι ακόμη πιο οξείς, φάνηκαν εδώ και μέρες από τοποθετήσεις στελεχών, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που πριν βγει το τελικό σχέδιο, σε συνέντευξή του («Εποχή») είπε: «Περιμένουμε την τρίτη πράξη του δράματος με το πόρισμα Πισσαρίδη, όπου φαίνεται περιλαμβάνονται όλοι οι μύχιοι πόθοι των νεοφιλελεύθερων εκσυγχρονιστών. Αλλά ακριβώς επειδή αυτό το πακέτο δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες, δεν δημιουργεί όρους για αύξηση επενδύσεων και ρυθμών ανάπτυξης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδείνωση του λόγου Χρέος/ΑΕΠ. Ετσι χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού Μνημονίου», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής της τάσης των 53.

Δεν άργησαν να αθροιστούν αντίστοιχες αναγνώσεις του σχεδίου, από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Νίκος Παππάς). Και βέβαια από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. «Βαθια οπισθοδρομικές» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σημειώνοντας πως δεν είναι κάτι άλλο από «προτάσεις που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ» (ieidiseis).

Και όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μια σειρά πολιτικών παρατηρητών πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν απλά αποφασίσει να σηκώσουν τους τόνους. Σύμφωνα με μια ανάγνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση πάει φουλ ολοταχώς σε μια ρητορική προμνημονιακή και σκληρή. Μια ρητορική που θυμίζει τους υψηλούς τόνους του 2012-2014. Κεντρικά, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να σφυροκοπούν με άξονα το σχέδιο Πισσαρίδη. Το οποίο θα είναι και μια προσπάθεια να προσεταιρισθούν δυσαρεστημένα κοινωνικά κομμάτια που είχαν αποξενωθεί από τον ΓΥΡΙΖΑ από το 2016.

«Το σχέδιο Πισσαρίδη επαναφέρει παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές που μεταφέρουν το βάρος της κρίσης στην κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον Σκάι. Στην πολεμική για τον Πισσαρίδη θα προστεθούν και μια σειρά αιχμών σε άλλα πεδία. Για παράδειγμα, η ανάταξη της οικονομίας, ο τουρισμός – που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει κάτω από τις προχειρότητες της κυβέρνησης -, αλλά και το ΕΣΥ που ποτέ δεν ενισχύθηκε, όπως λένε στο κόμμα, είναι μερικά εξ αυτών των πεδίων. Μια θύελλα επιχειρημάτων που θα κορυφωθούν με ορίζοντα τη φετινή ΔΕΘ αλλά και παράλληλα με το σχέδιο για τη χώρα που θέλει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να εμπνεύσουν εκ νέου τον κόσμο. Οχι, όπως λένε στελέχη του, δεν θα δούμε επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Και αυτό είναι κάτι που αποκρούουν στο επιχείρημα πως επιστρέφουν στο 2012-2014. Θα φτιάξουν, λένε, ένα επικαιροποιημένο εν δυνάμει κυβερνητικό πρόγραμμα. Που με τη σειρά του θα ενοποιεί κοινωνικές συμμαχίες. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φωνές που προτείνουν να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με πρακτικές απαντήσεις για τον κόσμο της εργασίας, που ταυτόχρονα να έχουν ιδεολογικό πρόσημο διαφορετικό από της κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι βέβαια της Κουμουνδούρου θεωρούν πως απλώς ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του θα κινηθούν… αντιμνημονιακά. Στο εσωτερικό, από την άλλη, του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συμφωνία πως και συναίνεση α λα Απριλίου 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί. Αλλά και κόντρα α λα 2012 δεν μπορεί να υπάρξει παρά τις μετατοπίσεις της κυβέρνησης. Τελευταίο παράδειγμα που βλέπουν ανησυχητικά στην Κουμουνδούρου είναι η στρατηγική Χρυσοχοΐδη στο κομμάτι της καταστολής και των διώξεων για τα fake news που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Μια πιο προχωρημένη ανάγνωση εξάλλου στην Κουμουνδούρου θεωρεί πως θα είναι η «δεξιά» μετατόπιση της ΝΔ που αναπόφευκτα θα μετακινεί και πιο αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα