Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δρομολογεί μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση των κομματικών του ΜΜΕ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα εξετάζει την εκχώρηση του 49% των μετοχών στα 2 ΜΜΕ, την Αυγή και Στο Κόκκινο, ανταποκρινόμενο σε πρόταση επιχειρηματικού σχήματος που δραστηριοποιείται δυναμικά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία δύο χρόνια.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση των κομματικών ΜΜΕ, σηματοδοτώντας μια νέα στρατηγική για τον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επικείμενη συμφωνία προβλέπει:
- Ο διευθύνων σύμβουλος να είναι επιλογή των επιχειρηματιών.
- Οι διευθυντές σε Αυγή και ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ να επιλεγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να έχουν όμως και την έγκριση των νέων επενδυτών.
- Να εφαρμοστεί μεγάλο-«γενναίο»- πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως το 50% των εργαζομένων σε εφημερίδα και ραδιοσταθμούς (Αθήνα, Πάτρας, Θεσσαλονίκης).
- Να συνεχίσει η έκδοση της Κυριακάτικης Αυγής, μόνον, και να ενδυναμωθεί η ιστοσελίδα της.
- Στο ραδιοσταθμό θα γίνουν αλλαγές που θα λάβουν σχήμα προσεχώς και στο μεταξύ θα αλλάξουν κάποια πρόσωπα, ενώ με την επικύρωση της συμφωνίας στο πρόγραμμα θα έχει λόγο και το επενδυτικό σχήμα.
Αδιαπραγμάτευτα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασφάλιση βιοπορισμού για εύλογο χρονικό διάστημα όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσια εξόδου, η μελλοντική βιωσιμότητα των ΜΜΕ και η διατήρηση του πολιτικού χαρακτήρα τους όμως με διεύρυνση «ώστε να απευθύνονται στον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής Αριστεράς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας θα εισφέρει 1,2 εκατ ευρώ από την ετήσια κομματική επιχορήγηση που λαμβάνει.
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ραδιοσταθμών και της εφημερίδας θα πρέπει να μπει στα ταμεία τους ποσό που να καλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Αυτές υπολογίζονται σε περίπου πέντε εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του topontiki.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις που είχε στο τραπέζι κλείνει προς εκείνη που έχουν υποβάλει οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος- Γιάννης Καϋμενάκης- Αλέξανδρος Εξάρχου (ACTION 24, ATTICA TV, FLASH, FLASH.GR).
Νέα απεργία από τους εργαζόμενους
Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών οι εργαζόμενοι στην Αυγή προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, 6 και 7 του μήνα «διεκδικώντας την εξόφληση των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου (δυόμισι μήνες) καθώς και την εξόφληση των παλαιών οφειλών».
Παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους διότι «ακόμη και σήμερα η πληγή των οφειλών προς τους εργαζόμενους, όπως και του αβέβαιου μέλλοντος των δύο Μέσων, ΑΥΓΗΣ και ΚΟΚΚΙΝΟΥ, όχι μόνο παραμένει χαίνουσα, αλλά επιβαρύνεται από φαινόμενα εκφυλισμού στους δύο οργανισμούς».
Επίσης κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τους, για κλίμα ανασφάλειας το οποίο εντείνεται, όπως υποστηρίζουν, «από την περιρρέουσα φιλολογία για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιρειών, τη λεγόμενη «σύμπραξη» η οποία υφίσταται ως σενάριο χρηματοδότησης χωρίς την ίδια στιγμή να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο της. Ονόματα ιδιοκτητών άλλων Μέσων με ποικίλη επιχειρηματική δραστηριότητα, από κατασκευαστικές μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες, περιφέρονται ως υποψήφιοι μνηστήρες, παρότι δια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου το ενδεχόμενο της πώλησης έχει αποκλειστεί».
Για τους λόγους αυτούς και μια σειρά ερωτημάτων για τα οποία θέλουν να λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.
Σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας εξάλλου, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον ΚΟΚΚΙΝΟ.