ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εκφράζουν την λύπη τους για την επερχόμενη πτώση του καθεστώς Μαδούρο στην Βενεζουέλα.

Όχι πως περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις... συμπαράστασης του δικτάτορα Νικολά Μαδούρο και ουσιαστικά υπερασπίζονται το αντιδημοκρατικό καθεστώς του. Τα έχουμε πει: όσα αναφέρουν για δημοκρατίες και δικαιώματα είναι όλα υποκριτικά. Στην πραγματικότητα είναι υπέρμαχοι κομμουνιστικών καθεστώτων. 

Η υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ

Πάντως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι το ΚΚΕ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης Πούτιν στην Ουκρανία. Έχει και αυτό τη σημασία του για το ρόλο του Περισσού. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποτίθεται καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας, δεν θέλει... «αντιρωσική υστερία», την ίδια ώρα που για το απολυταρχικό καθεστώς της Βενεζουέλας παίρνει μια ξεκάθαρη στάση υπέρ του. Και επίσης αυτό λέει πολλά για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία. Πάντως εμείς να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τον δικτάτορα Μαδούρο, με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων, όσο ήταν πρωθυπουργός στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο ενώ πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνουν ως παράδειγμα... προς μίμηση. 

Μιλάμε για τριτοκοσμικές αντιλήψεις αλλά δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική Αριστερά. Και κάτι τελευταίο: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική Αριστερά θα κάνει διαδηλώσεις υπέρ του Μαδούρο, από αυτές που ΔΕΝ έκανε υπέρ της Ουκρανίας. Για να μην ξεχνιόμαστε για το ρόλο τους.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε «κατηγορηματικά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν το ξημέρωμα οι ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα και τον λαό της».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ έχει ως πραγματικό στόχο να υφαρπάξει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και να ευθυγραμμίσει την περιοχή με τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα, απέναντι στους ανταγωνιστές τους, Ρωσία και Κίνα, ανατρέποντας την κυβέρνηση Μαδούρο. Το ΚΚΕ απορρίπτει τα σαθρά προσχήματα και την υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επικαλείται την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, για να δικαιολογήσει το νέο έγκλημα. Κανείς δεν ξεχνά πως στην 20ετή κατοχή των ΗΠΑ, το Αφγανιστάν μετατράπηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ναρκωτικών διεθνώς».

Επιπλέον τονίζει ότι  «το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λαό της Βενεζουέλας και στον δίκαιο αγώνα του ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πατρίδα του. Ο λαός της Βενεζουέλας είναι αυτός που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις στην χώρα του προς όφελός του και να δώσει αποφασιστική απάντηση στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει μαζικά την νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στη Βενεζουέλα και να εκφράσει την αλληλεγγύη στον λαό της».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 

«Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, σε ένα κυρίαρχο κράτος, παραβιάζει κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και αποτελεί ωμή επίδειξη ισχύος και επεκτατική ενέργεια.

Έξω από κάθε αντίληψη διεθνούς δικαίου είναι και η «σύλληψη» του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Το διεθνές δίκαιο δεν συνάδει με καουμπόικες λογικές.

Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, οφείλουν έμπρακτα και άμεσα να καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες της διοίκησης Τραμπ, που δεν έχουν ως στόχο την «καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών», αλλά την αλλαγή στην ηγεσία της Βενεζουέλας και την απομύζηση του τεράστιου εθνικού πλούτου της χώρας. Ο Τραμπ υλοποιεί την στρατηγική του για εφαρμογή του δόγματος Μονρόε, αντιμετωπίζοντας τη Λατινική Αμερική ως την αυλή των ΗΠΑ για επιβολή των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας. Αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος να ορίσει τη μοίρα του, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις που σκορπούν το θάνατο και την καταστροφή.

Το πολύ πρόσφατο παρελθόν επεμβάσεων στην Μέση Ανατολή μας διδάσκει ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται με στρατιωτικά μέσα και με βομβαρδισμούς.

Η λογική του παγκόσμιου σερίφη οδηγεί σε αδιέξοδα. Η διεθνής πολιτική Τραμπ υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη. Άλλη μια ευκαιρία για Νόμπελ».