Σε δίνη ισχυρότατων αναταράξεων προετοιμάζεται να εισέλθει ο πολιτικός κόσμος εντός και εκτός Βουλής, καθώς κρίσιμες νομοθετικές και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες δρομολογούνται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, η οποία διερευνά ενδεχόμενες ευθύνες του τέως υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. Παππά στην υπόθεση Καλογρίτσα και των τηλεοπτικών αδειών, και η εισαγωγή προς επεξεργασία και ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου αποτελούν δύο από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών εντάσεων, ειδικώς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρχή γίνεται αύριο Τετάρτη κιόλας, με τη νέα συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον κ. Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Η δρομολογηθείσα κατάθεση του κ. Καλογρίτσα, που θεωρείται και κεντρικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση, μαγνητίζει στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον.

Σε νομοθετικό επίπεδο, κατ’ αρχάς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι τελευταίες πριν από την ψήφιση στην Ολομέλεια συνεδριάσεις (Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Μαΐου) της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά -σύμφωνα με τον τίτλο του- «και λοιπές επείγουσες διατάξεις», που προδιαθέτει για κατάθεση τροπολογιών με άγνωστο επί του παρόντος περιεχόμενο. Η διαχρονική τακτική της νομοθέτησης διά τροπολογιών, συχνά σημαντικών ζητημάτων, ως γνωστόν προκαλεί πάντα οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τη σειρά του αναμένει και το ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων (τιτλοφορείται «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικού s εκλογικού s καταλόγους εκλογέων εξωτερικού») που ήδη έχει φέρει σε μετωπική αντιπαράθεση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με το υπουργείο, του οποίου προΐσταται ο κ. Μ. Βορίδης, να προετοιμάζει και το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία στο Δημόσιο, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μικροσυγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα αναμένεται, για λόγους μικροκομματικών εντυπώσεων, να προκαλέσει και το νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε λίγο πριν από το Πάσχα και αφορά την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ τη σειρά του αναμένει και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «για την ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας» που, επίσης, αναμένεται να ανάψει νέες εστίες εντάσεων εντός του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως έχει ήδη διαμηνυθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως «μητέρα των μαχών» αναμένεται η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησή και ψήφισή του εργασιακού νομοσχεδίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται έτοιμος όχι μόνο να εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά «όπλα», αλλά και να επιστρέψει «στους δρόμους» και στις κινητοποιήσει πέριξ της Βουλής, ανεβάζοντας στο μέγιστο την αντιπολιτευτική πολεμική του.

Εντός αυτού του κλίματος, άγνωστο παρέμενε έως χθες το πότε θα εισαχθούν προς ψήφιση οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης, τυγχάνουν για ευνόητους λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανεί εάν, εν μέσω γενικότερα χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από την υγειονομική κρίση, υπάρχουν αλλαγές και στους έκτακτους – περιοριστικούς κανόνες συνεδριάσεων στη Βουλή, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, έως και αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Καθημερινή