Ξαναμπαίνει από ορισμένους, στην συζήτηση για την διδασκαλία στα πανεπιστήμια, η τηλεδιάσκεψη σε μαθήματα που διεξάγονται σε μεγάλες αίθουσες και αμφιθέατρα, όπου τα ακροατήρια φτάνουν τα 300 και 400 άτομα. Ωστόσο τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των φοιτητών, δείχνουν ότι από την μεριά τους, είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ξανά στην κανονικότητα της πανεπιστημιακής ζωής.
«Αυτή την φορά είμαστε προετοιμασμένοι, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 78% μ.ο. και είναι ένα 5,5% το ποσοστό, όσων έχουν νοσήσει. Αν προσθέσουμε και αυτούς που έχουν νοσήσει ατύπως και δεν καταγράφηκαν από κάποιο τεστ, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πετύχει το τείχος ανοσίας», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.
Στο ΑΠΘ βγήκε χθες μια απόφαση που λέει ότι όλα τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά όπως πρώτα, αλλά με την χρήση μασκών. «Οι μάσκες είναι το κρίσιμο σημείο. Από κει και πέρα θα υπάρχουν υγειονομικοί επόπτες που θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά των φοιτητών που θα προσέρχονται για να διασφαλιστεί ότι αυτοί που θα είναι μέσα θα είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ή θα έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Τα πανεπιστήμια έχουν ήδη προχωρήσει στην επιλογή των προσώπων, εμείς δώσαμε το κονδύλιο. Έχουμε φτάσει στο σημείο που περιμένουμε από το κράτος να μας πει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.
Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση, σημείωσε ο κ. Συρίγος, προτείνοντας τα μαθήματα που γίνονται με μεγάλο ακροατήριο να χωρίζονται στα δύο, προσθέτοντας ενδεχομένως στις ώρες διδασκαλίας τους οι εκπαιδευτικές, κάποιες ώρες ή κάποια ημέρα παραπάνω. «Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι μεγάλη η αίθουσα που κάνει μάθημα ας το σπάσει στα δύο. Ας κάνει από 1,5 ώρα στους μεν και 1,5 ώρα στους δε, αν είναι τρίωρο και ας κάνει μάθημα άλλη μια μέρα. Δεν θα του πει κανείς όχι. Εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω. Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο τώρα. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται δια ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» είπε ο Υφυπουργός Παιδείας.
Όσοι δεν επιδείξουν rapid test δεν θα μπορούν να μπουν στο μάθημα, ξεκαθάρισε ο κ. Συρίγος. «Τις πρώτες ημέρες κάποιοι θα το κάνουν επίτηδες, εκεί είναι θέμα χειρισμού, με ψυχραιμία, από τις πρυτανικές αρχές έχουν την εμπειρία, ξέρουν από τέτοιες φασαρίες που γίνονται για να περάσει μια εικόνα προς τα έξω. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν 2-3 φορές για το σόου. Δεν θα έρθουν άλλη φορά».
Αναφορικά με τα γεγονότα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, σε Σταυρούπολη και Εύοσμο, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «φασίστες είναι αυτοί που ανοίγουν κεφάλια. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Έχω την εντύπωση ότι είναι συνδυασμός παραγόντων. Είναι κάποιοι θύλακες της Χρυσής Αυγής μέσα σε κάποια σχολεία, είναι κάποιοι μεταφερόμενοι Χρυσαυγίτες που πηγαίνουν από σχολείο σε σχολείο και συνεργάζονται με κάποιους χούλιγκανς, όλα αυτά είναι ένα μείγμα που έλκεται από την βία. Αυτά αντιμετωπίζονται θεσμικά, όπως έγινε και με την Χρυσή Αυγή. Τι ακριβώς συνέβη με τους πρωταγωνιστές και τους καθηγητές δεν το ξέρω, αυτό θα εξεταστεί. Αυτό που άκουσα, είναι ότι φοβούμενοι για την ασφάλεια των μαθητών τους, θέλουν να βγάλουν αυτούς τους ναζί εκτός σχολείου, δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνεργάζονταν με πυρήνες της Χρυσής Αυγής».