Ομόφωνα συνταγματική έκρινε το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών. 

Με το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η αναίρεση είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την 8η Δεκεμβρίου 2020.

Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται εκατοντάδες τραπεζικά στελέχη αλλά και παράγοντες (ταμίες) φορέων.

Αρεοπαγίτες, αλλά και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εκφράζουν σχεδόν την βεβαιότητα ότι η πρόεδρος του Αρείου Αγγελική Αλειφεροπούλου, πριν τη αποχώρησή της λόγω συνταξιοδότησης τον ερχόμενο Ιούνιο, θα έχει ορίσει την δικάσιμο στην Ολομέλεια (στην μείζονα ή την ελάσσονα) για να συζητηθεί και να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της επίμαχης διάταξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας,  που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Παράλληλα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν επιθυμούσαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν σε δικαστικό επίπεδο. Επίσης, το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.