Διευκόλυνση των προσλήψεων και μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού βάρους για τις προσλήψεις και τη δημοσιοποίηση των Αρχών για τον νόμιμο χρόνο εργασίας με ταυτόχρονα ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων μέσω της διευρυμένης χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Για αυτές τις αλλαγές μίλησε στο ΕΡΤΝews η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου.

«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από ένα μέρος του διοικητικού βάρους», διαβεβαίωσε η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου αναφερόμενη στην υποχρέωση των εργοδοτών να αναρτήσουν στις σχετικές πλατφόρμες του υπουργείου Εργασίας αλλαγές ως προς τον χρόνο απασχόλησης, τις υπερωρίες και τις προσλήψεις εργαζομένων. Η ίδια εξήγησε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαλόγου «και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «ενσωματώνονται οι προτάσεις αμφοτέρων πλευρών». Στο σκέλος του διοικητικού βάρους, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «στο κομμάτι των προσλήψεων από τέσσερα έγγραφα θα χρειάζεται ένα».

Ανοικτός ο διάλογος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου ενημέρωσε για την πορεία διαπραγματεύσεων σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ίδια είπε: «Αυτή τη στιγμή εκπονείται ένα μονοετές σχέδιο δράσης. Έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους εθνικούς παραγωγικούς φορείς ο οποίος θα καταλήξει στα τέλη του έτους». «Θα υιοθετηθεί η βέλτιστη πρακτική μέσα από πραγματικά έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε να πάμε στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε νόμος του κράτους τον Δεκέμβριο του 2024», διαβεβαίωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Προστασία για τον εργαζόμενο η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κάνοντας ειδική αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η Άννα Ευθυμίου υποστήριξε πως «ο εργαζόμενος έχει πλέον στο χέρι του το όπλο της καταγγελίας», σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων του. Εάν, για παράδειγμα ένας εργοδότης έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο να του δίνει μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ και στο τέλος του μήνα του δίνει 880 ευρώ, αυτό συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, οπότε «ο εργαζόμενος έχει στο χέρι του το όπλο της καταγγελίας και της δυνατότητας της επαναφοράς του μισθού του στην κατάσταση που υπήρχε πριν ενταχθεί ο κλάδος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας», εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας.

Για την απόδοση επιδόματος εγκυμοσύνης και λοχείας

Για τις διευκολύνσεις στην απόδοση επιδόματος εγκυμοσύνης και λοχείας μίλησε η υφυπουργός Εργασίας. Αυτό γιατί αναγνωριζόταν μόνο ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο η μητέρα είχε περισσότερες κρατήσεις. Κατ’ αρχάς, για να λάβει μια μητέρα επίδομα κυοφορίας και λοχείας έπρεπε να έχει τουλάχιστον 200 ημέρες ασφάλισης στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. . Αν όμως έχει 150 ημέρες σε έναν ασφαλιστικό φορέα και 50 ημέρες ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, η μητέρα δεν είχε δικαίωμα να λάβει το επίδομα κυοφορίας και λοχείας. «Εμείς προχωρούμε στην ενοποίηση των πρώην ασφαλιστικών φορέων» στο σκέλος της απόδοσης του επιδόματος στις μητέρες. «Εμείς φέρνουμε μια μεταβατική διάταξη στην κατεύθυνση της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού παροχών σε χρήμα, που αυτή τη στιγμή μελετάμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας», εξήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας.

Ακατάσχετο το επίδομα γονικής άδειας

«Το επίδομα γονικής άδειας πλέον είναι ακατάσχετο», εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση θέλει στην ουσία να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, για να μπορέσουν έτσι να χτίσουν καλύτερα και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους».

Τέλος, στην περίπτωση των συνταξιούχων που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να εργάζονται και έρχονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενη προσαύξηση στη σύνταξή τους η υφυπουργός Εργασίας εξήγησε ότι «η προσαύξηση αυτή εξαιρείται από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων».