Συγκλίσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, σε μια σειρά κρίσιμα άρθρα διαπίστωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Συγκλίσεις που αποτυπώνουν και τη συνολικότερη πολιτική στρατηγική τους ταύτιση. Για παράδειγμα, υπήρξε σύμπτωση στο μείζον ζήτημα της αλλαγής της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσης από τη διενέργεια εκλογών. Παρά το γεγονός ότι δεν τα βρίσκετε στο πώς θα γίνεται η εκλογή, γιατί εκεί υπεισέρχονται και μικροκομματικές σκοπιμότητες» σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ ο οποίος διαπίστωσε σύγκληση «στο ζήτημα των ονομαζόμενων Ανεξαρτήτων Αρχών, που παίζουν ρόλο, περισσότερο ως τροχονόμοι, επιχειρηματικών, αλλά και πολιτικών συμφερόντων, αρκετές φορές ως προάγγελοι νέων αντιλαϊκών επιλογών, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, αφού αρκετές ούτε στοιχειωδώς δεν μπορούν να εκπληρώσουν το ρόλο για τον οποίο υποτίθεται συστάθηκαν» αλλά και στην «απόρριψη όλων των προτάσεων του ΚΚΕ και στην προτείνουσα προηγούμενη και στην σημερινή αναθεωρητική Βουλή. Προτάσεις που είχαν να κάνουν με τη διεύρυνση των λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με την κατάργηση των προκλητικών προνομίων των εφοπλιστών, του ξένου κεφαλαίου, με την κατάργηση έστω κάποιων αναχρονισμών που επιβιώνουν στο Σύνταγμα».
«Από τη ΝΔ, αυτή η στάση ήταν απολύτως αναμενόμενη. Γιατί απλά εκφράζει το συντηρητισμό ενός αυθεντικού και παραδοσιακού κόμματος της αστικής τάξης» σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για συντηρητισμό με αφορμή την μη κατάργηση της αναχρονιστικής διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης κράτους – Εκκλησίας, με τον πλήρη διαχωρισμό τους.
«Ακόμη και οι προτάσεις σας για τα κοινωνικά δικαιώματα ή τα δημοψηφίσματα, είναι ψευδεπίγραφες, αφού οι περισσότερες προτάσεις σας, π.χ. για τα κοινωνικά δικαιώματα, διαπνέονται από τη λογική των ελάχιστων, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ακόμα αυτοδιάψευση και δική σας βεβαίως και του αστικού Συντάγματος, ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσει αυτό την πραγματική ισότητα.
Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα τη νεολαία, ότι μία από τις αλλαγές αυτές, είναι η συνταγματική καθιέρωση της λογικής της ακραίας φτώχειας, του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, ενός εγγυημένου εισοδήματος, που μόνο αυτό θα έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει το κράτος και από εκεί και πέρα “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.
Βάζετε μάλιστα ξεδιάντροπα και το ζήτημα της αξιοπρέπειας. Όμως, αξιοπρέπεια σήμερα, είναι ο άνθρωπος να ζει με βάση τις δυνατότητες που του προσφέρει η εποχή, τις δυνατότητες της επιστήμης της τεχνολογίας» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Χαρακτήρισε την πρόταση για τα δημοψηφίσματα «καρικατούρα»
«Βασικός στόχος τόσο της ΝΔ, που έχει σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε την πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, την προτείνουσα Βουλή, είναι να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα που θα θωρακίζουν παραπέρα το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις του, από πιθανούς κινδύνους αστάθειας, που σίγουρα θα προκύψουν στο μέλλον» συμπέρανε.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΚΚΕ το κόμμα του «δεν συναινούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι γιατί επικεντρώνουμε στο πρόσωπο που προτείνεται κάθε φορά, ή στις αρμοδιότητες που έχει, ή τον τρόπο εκλογής που προκρίνεται από το Σύνταγμα. Αλλά, γιατί δεν συμφωνούμε και δεν συναινούμε σε ό,τι εκφράζει ο θεσμός σε αυτό το πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος» κάνοντας λόγο για έναν πρόεδρο ο οποίος είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κριτική άσκησε για την διατήρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών: «Και ενώ, το αίτημα ήταν η πλήρης κατάργησή του, τελικά το διατηρείτε, έστω και με κάποιες βελτιώσεις. Γιατί, τόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο -ακόμη περισσότερο- η πρόταση της ΝΔ, δεν ακουμπά ένα βασικό πυρήνα του άρθρου αυτού, που ήταν η ανάθεση στη Βουλή εισαγγελικών αρμοδιοτήτων, που τελικά, όπως έχει δείξει η εμπειρία, αυτές οι αρμοδιότητες, δεν αξιοποιούνται για να γίνεται και ουσιαστική έρευνα, αλλά για να παίζονται τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια.
Τι φοβάστε αλήθεια και δεν προχωράτε στην πλήρη κατάργησή του, όπως προτείνει το ΚΚΕ, ώστε να δικάζονται οι υπουργοί, όπως όλοι οι πολίτες και διατηρείτε την ευχέρεια της κάθε φορά κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποφασίζει τη δίωξή τους;
Το ΚΚΕ τόσο στην προτείνουσα, όσο και στην αναθεωρητική Βουλή, κατέθεσε προτάσεις για μια σειρά από συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες κάποιες απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων κάποιες. Άλλες απορρίφθηκαν με πιο εκκωφαντικό τρόπο, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ».