Ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί τη θέση που είχαν διατυπώσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία μέσω δημοψηφισμάτων εμφανίστηκε η ΝΔ στη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδης Στυλιανίδης κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια, η κυβερνητική πλειοψηφία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -την οποία στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ- για τη συνταγματική κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Κώστας Τζαβάρας
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επικεντρώθηκε στους συμβιβασμούς, τη σύνθεση απόψεων και στις συμφωνίες οι οποίες επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κοινοβουλευτικών ομάδων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον συμβιβασμό ως το ιδεώδες της Δημοκρατίας.
«Σκοπός είναι να συγκεράσουμε τις διαφορετικές συγκρουόμενες αντιλήψεις. Δεν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ούτε η ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πρέπει να έχουν συνείδηση και τα δύο κόμματα ότι δεν μπορεί να αγνοεί το ένα το άλλο. Υπηρετήσαμε την αντίληψη ότι η δημοκρατία είναι έκφραση ενός πολιτικού συσχετισμού και ο συμβιβασμός είναι το ιδεώδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.
Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για 7 μεγάλες τομές που πέτυχαν όλα τα κόμματα σε αυτή την Αναθεώρηση και καλύπτουν όπως είπε, όλο το φάσμα και το πλαίσιο του Συντάγματος.
«Πρωτίστως είναι άρθρα για το κοινωνικό κράτος δικαίου, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το δικαίωμα της μειοψηφίας να προκαλεί δύο Εξεταστικής Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο», σημείωσε.
Πολύ μεγάλη τομή χαρακτήρισε το άρθρο 86 για τα υπουργικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχει κανένα χρονικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος της Βουλής για την τιμωρία τους για πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Έμφαση έδωσε στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του μετά από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και αυξημένη πλειοψηφία, είναι μεγάλη προσφορά στη Δημοκρατία.
Μεγάλη επαναστατική τομή χαρακτήρισε επίσης τη διάταξη του άρθρου 54 με τη προσθήκη για τη ψήφο των ομογενών. «Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, όλα τα κόμματα δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη έγνοια για τη διευκόλυνση της ψήφου τους και πρέπει πράγματι να μπουν περιορισμοί», σημείωσε.
Σημαντικές επίσης χαρακτήρισε τις συνταγματικές ρυθμίσεις για την εξομοίωση των δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους τακτικούς δικαστές όπως και τη μειωμένη πλειοψηφία για την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.
«Έπρεπε να είμαστε πιο γενναίοι και υποχωρητικοί. Όμως είναι βέβαιο ότι αν επιμέναμε θα είχαμε πετύχει καλύτερες επιλογές όπως την αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας καταλογίζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως είπε, η άρνησή του δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει ένα βήμα προόδου.
«Δεν θα είχε μειωθεί καμία ιδεολογική του πεποίθηση ή αξία του αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσχωρήσει σε αυτή τη θέση. Το ίδιο έγινε με το άρθρο 24 ώστε να ορθώσουμε ένα συνταγματικό ανάχωμα σε μεγάλες μελλοντικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Δείξατε αδιαφορία και δεν θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.
Γιώργος Κατρούγκαλος – ΣΥΡΙΖΑ
Οι τόνοι ανέβηκαν έπειτα από την ομιλία του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος.
«Θα ψηφιστούν μόνο οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η ΝΔ να τις απορρίψει», είπε. Οι υψηλοί τόνοι του κ. Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με την απουσία του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ η οποία μέσω κύκλων επεσήμανε: «Η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα ήταν υπερβατική με έντιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ΚΟ της ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα, αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δεν παρέστη».
Ανδρέας Λοβέρδος – ΚΙΝΑΛ
Υπέρ της άποψης ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να ανασταλεί και να εκκινήσει εξ αρχής προκειμένου να συντελεστούν οι απαραίτητες αλλαγές οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω ιδεολοηψιών στην προτείνουσα Βουλή τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.
Γιάννής Γκιόκας – ΚΚΕ
«Βασικός στόχος της αναθεώρησης ήταν να εμπεδωθούν οι όροι της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας και κανονικότητας όπως ακούστηκε για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλετε ένα πιο αυταρχικό Σύνταγμα», είπε ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ.
Αγγελική Αδαμοπούλου-Μέρα 25
«Ενώ οι συνθήκες είναι ώριμες και απαιτούν αξιόλογες τομές στον καταστατικό μας χάρτη, και από ουσιαστική και από συμβολική άποψη, οι αναθεωρητικές προτάσεις κινήθηκαν σε μάλλον “ρηχά νερά”», είπε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η κυρία Αδαμοπούλου έκανε λόγο για χαμένο «στοίχημα», αφού δεν υπήρξε βούληση για μια ριζική, προοδευτική και δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η Αναθεώρηση δεν ικανοποιεί εκείνον που δικαιολογημένα περιμένει να δει κάτι πιο γενναίο αλλά ούτε και το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος» αφού δεν υπήρξαν οι ευρύτερες συναινέσεις, που θέλει το Σύνταγμα, και που αρμόζουν στην κορυφαία αυτή διαδικασία.