Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη στις Βερσαλλίες έχει την ιστορική ευκαιρία να ανάψει το πράσινο φως για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρισμού, και να προχωρήσει ταυτόχρονα στην εκκίνηση μιας συζήτησης που θα έχει ζητούμενο τη δημιουργία ενός νέου αμοιβαίου μηχανισμού χρέους ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών να ανταπεξέλθουν από το κόστος των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Του Χάρη Παυλίδη
Προφανώς η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία θα κυριαρχήσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα δώσουν την δυνατότητα στον Πρόεδρο Μακρόν να θέσει την ατζέντα την οποία λίγο έως πολύ έχει προδιαγράψει με τις παρεμβάσεις του το προηγούμενο διάστημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί μεταξύ των «27» η πιθανότητα αποσύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου. Ο Σάρλ Μισέλ είπε ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να ζητήσουν «μια προσαρμογή» της τρέχουσας νομοθεσίας που έχει σκοπό να δώσει κίνητρα για τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσον αφορά το «Resilience Fund», για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμμέσως τοποθετηθεί δημοσίως και σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις έχει προτείνει στους ομολόγους του, ο Πρόεδρος Μακρόν θα θέσει κατά πληροφορίες το θέμα ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αντίστοιχος εκείνου του ταμείου ανάκαμψης. Δηλαδή, ενός ταμείου που θα βασίζεται στους ίδιους μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν και περιλαμβάνουν τη μεταφορά του χρέους σ’ έναν κοινοτικό οργανισμό.