Οι ελληνικές προτεραιότητες και οι στόχοι που θέτει για το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, σύμφωνα με την Σύνοδο Κορυφής.

Η Αθήνα καταγράφει το θετικό αποτύπωμα της Συνόδου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Ertnews.gr. «Η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα σε αντίθεση με το 2019. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε», τονίζουν κυβερνητικές πηγές με το πέσιμο της αυλαίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός διαδραμάτισε το δικό του ρόλο ως βασικός διαπραγματευτής της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και το γεγονός ότι κλείδωσαν οι ανώτατες θέσεις στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κλειδί, προκειμένου οι 27 να στρέψουν πλέον το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σημείο αναφοράς, η Στρατηγικής Ατζέντας της Ένωσης. Ουσιαστικά, δηλαδή, στο κείμενο που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των Βρυξελλών για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι στόχοι της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός, όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

-Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
-Στη στήριξη του αγροτικού τομέα
-Στη διεύρυνση
-Στο μεταναστευτικό
-Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Σε χρόνο παράλληλο, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις όσον αφορά στις θέσεις των επιτρόπων που θα διεκδικήσει κάθε χώρα. Πληροφορίες φέρνουν την Αθήνα να στοχεύει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, όπως της αγροτικής πολιτικής, της διεύρυνσης ή της ενέργειας, με τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, να μην ανοίγει τα χαρτιά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Η Ελλάδα θα επιδιώξει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε για ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα μας θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό και το όνομα του επόμενου επιτρόπου.