Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν θα επεκταθεί η ισχύς της και σε πράξεις κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κείμενο για την Τουρκία δεν είναι το τελευταίο, θα τεθεί στους 27 για διαπραγμάτευση και οι 27 θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για δύο θέματα, κατά πόσο θα προστεθούν και άλλα ονόματα και αν θα επεκταθεί η υπάρχουσα λίστα ως προς το εύρος εφαρμογής της, σημειώνει σε τηλεγράφημά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και για την παράγραφο και τη σχέση με την Τουρκία γενικά, “δεν είναι έκπληξη ότι κάποια κράτη μέλη διαφωνούν”, είπε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ευρώπη να στείλει σαφές μήνυμα
Την ίδια ώρα, στην εκ νέου εργαλειοποίησή του μεταναστευτικού και στις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα από την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν σήμερα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».
«Η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία και υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.