Ουκρανία, Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό, δημοσιονομικά, είναι τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Λίγες ημέρες μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι «27» θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και πάλι για τη Μέση Ανατολή, καθώς η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN δεν είναι όλοι οι «27» της ΕΕ στην ίδια σελίδα.
Ενώ όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.
Πρόκληση για την ΕΕ η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα
Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα, είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, σχολιάζει το αμερικανικό μέσο. Μεταξύ των «27» υπάρχουν κράτη-μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ είναι διπλωματικά δύσκολο, λόγω του ρόλου τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
Ωστόσο, πέρα από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. «Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό οδήγησε σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία - αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα».