Η διαφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αποτυπώνονται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters.
Ειδικότερα, οι ηγέτες των «27» φέρονται προετοιμασμένοι για έκτακτα -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- έξοδα , ωστόσο εμφανίζονται αντίθετοι στην προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», σημειώνoυν.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ολοκλήρωσαν τη σύνοδό τους, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής των Βερσαλλιών, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα θα πρέπει να «μειώσει και μετά να εξαλείψει» την εξάρτηση της Ευρώπης στο ρωσικό αέριο.
«Προτεραιότητά μας: Να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου», είπε ο Μακρόν. «Πέρα από τα εθνικά μέτρα όπως το πάγωμα των τιμών στη Γαλλία, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρούμε μόνιμους μηχανισμούς για να μειώσουμε και στη συνέχεια να εξαλείψουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο».
Το πρώτο πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι αγορές ενέργειας, όχι οι ηγέτες, ελέγχουν τελικά τις τιμές του φυσικού αερίου. Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι ο τερματισμός της εξάρτησης της ΕΕ από το σχετικά φθηνό φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία θα αυξήσει και όχι θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.
Notre priorité : protéger nos concitoyens et nos entreprises face à la montée des prix du gaz. Au-delà des mesures nationales comme le gel des prix en France, nous devons trouver, en Européens, des mécanismes pérennes pour réduire puis supprimer notre dépendance au gaz russe. pic.twitter.com/ROu9neInYc
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 10, 2022
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε μια πολύ ισχυρότερη παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη από ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή, με άλλα λόγια, τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ», είπε. Ο Sánchez είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα και να βρεθούν νέες χώρες από τις οποίες θα εισάγονται δημητριακά. Καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είπε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα άμυνας καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης στους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των πρώτων υλών.