Η διεθνής στήριξη στον αγώνα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προστατεύσει την Ουκρανίααπό τις ρωσικές επιθέσεις έγινε κάτι περισσότερο από έκδηλη σήμερα, ανήμερα της 34η επετείου ανεξαρτησίας της χώρας του. Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος παρέστηκε αυτοπροσώπως στο Κίεβο για τις εορταστικές εκδηλώσεις και δεν θα απέκλειε την αποστολή Καναδών στρατιωτών στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του Καναδά δεσμεύτηκε για παροχή εξοπλιστικής βοήθειας στην Ουκρανία με σκοπό την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ύψους 500 εκατ. ευρώ από ουκρανικές εταιρείες. Βέβαια, βλέποντας η Ρωσία την διπλωματική κινητικότητα της Δύσης, που στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, έσπευσε νωρίτερα σήμερα δια του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να υπενθυμίσει την θέση της για την «μόνιμη ουδετερότητα» της Ουκρανίας και σε καμία περίπτωση στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως να επαναλάβει το αίτημά της γι εκχώρηση των ρωσόφωνων επαρχιών. Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλοντας να δώσει να αναπτερώσει το ηθικό των Ουκρανών κατάφερε πλήγμα σε διυλιστήριο επί ρωσικού εδάφους, εξαπέλυσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κατεύθυνση ακόμη και τη Μόσχα και ανεκατέλαβε εδάφη στην ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ.
Εξοπλιστική και όχι μόνον στήριξη από τον Καναδά
Κατά την σημερινή επίσημη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ δεν θα απέκλειε την παρουσία Καναδών στρατιωτών στην Ουκρανία ως τμήμα των μελλοντικών προτεινόμενων εγγυήσεων ασφαλείας, το πλαίσιο των οποίων επεξεργάζονται αυτή την περίοδο η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της. Πρόκειται για το πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ: «Σήμερα υπογράφηκαν σημαντικά έγγραφα και σαφείς συμφωνίες. Ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών μας, μια συμφωνία για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα που υπογράφηκε σε υπουργικό επίπεδο, και η επιστολή προθέσεων για την παραγωγή drones». «Συζητήσαμε επίσης για τη διπλωματία, το έργο στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Προθυμών, τις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων, την ενεργειακή συνεργασία, την πιθανή βοήθεια του Καναδά στα προγράμματα ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της Ουκρανίας για τους βετεράνους μας, καθώς και την αμυντική μας συνεργασία», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Συμμετοχή του Καναδά με 500 εκατ. ευρώ

«Είμαι ευγνώμων για την προθυμία του Καναδά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PURL, το οποίο επιτρέπει την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία μέσω της προμήθειας όπλων από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα με πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 500 εκατομμύρια δολάρια, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να το χαρακτηρίζει ως «μια πολύ σημαντική συνεισφορά». «Αυτή τη στιγμή, τα drones είναι η πρώτη προτεραιότητα στην άμυνα και τις τακτικές επιχειρήσεις, καθώς βοηθούν στη διάσωση ζωών στο πεδίο της μάχης. Τα κονδύλια που διατίθενται από τον Καναδά θα διατεθούν ειδικά για την παραγωγή drones – το συζητήσαμε και καταλήξαμε σε συμφωνίες», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ουκρανική αντεπίθεση με ανακατάληψη εδαφών
Στο μεταξύ, η Ουκρανία αντεπιτέθηκε χθες στη Ρωσία με πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν εγκαταστάσεις διυλιστηρίων στο Κούρσκ. Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατεύματα του Κιέβου ανέκτησαν τρία χωριά στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ που τελούσαν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
«Οι στρατιώτες μας αντεπιτέθηκαν με επιτυχία και απελευθέρωσαν από τον εχθρό τα χωριά Μιχαϊλίφκα, Ζελένιι Γκαλ και Βολοντομιρίφκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ», έγραψε ο Ολεξάντρ Σίρσκι στο Facebook. Πρόκειται για τρια χωριά βρίσκονται όχι μακριά από την κεντρική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.
Επίσης, η Ουκρανία χθες επιτέθηκε με 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων κάποια είχαν κατεύθυνση τη Μόσχα. Αν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανασχέθηκαν από την ρωσική αντιπυραυλική άμυνα, ωστόσο προκάλεσαν αναταραχή και για πολλές ώρες τα αεροδρόμια της Κεντρικής Ρωσίας έμειναν κλειστά.

Επιστρέφουν οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι του 2022
Πάντως, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιφύλασσε για τους Ουκρανούς και την επιστροφή αιχμαλώτων από τη Ρωσία. «Σήμερα, οι δικοί μας άνθρωποι επιστρέφουν στην πατρίδα. Πολεμιστές των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς, της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριακής Φρουράς και πολίτες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αιχμάλωτοι από το 2022», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον δημοσιογράφο Ντμίτρο Χιλιούκ. «Φέρνουμε στην πατρίδα τον δημοσιογράφο Ντμίτρο Χιλιούκ, ο οποίος είχε απαχθεί στην περιοχή του Κιέβου τον Μάρτιο του 2022. Επιτέλους, είναι στην πατρίδα του, στην Ουκρανία», αναφώνησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι ανταλλαγές συνεχίζονται. Και αυτό είναι δυνατό χάρη στους πολεμιστές μας, που ανανεώνουν το ‘ταμείο ανταλλαγών’ για την Ουκρανία, στην ομάδα μας, που εργάζεται καθημερινά, και στους συνεργάτες μας που μας βοηθούν. Είμαστε ευγνώμονες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη βοήθειά τους. Ευχαριστώ όλους όσους με το έργο τους καθιστούν δυνατή την επιστροφή των ανθρώπων μας στην πατρίδα», υπογράμμισε Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Επιμένει η Ρωσία στην ουδετερότητα της Ουκρανίας
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στην θέση που έχει εκφράσει ήδη από το 2014 η Ρωσία για την Ουκρανία και είναι δέσμευση και απαίτηση να διατηρήσει «μόνιμη ουδετερότητα» και σε κάθε περίπτωση να μείνει εκτός ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο συνέντευξης, που παραχώρησε σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην συνάντηση της 15ης Αυγούστου του 2025 στη Αλάσκα, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν το θέμα μιας εγγύησης ασφαλείας» και ότι «ο Πούτιν είχε εγείρει το θέμα στις άκαρπες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης το 2022», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Οι εγγυήτριες δυνάμεις
Να σημειωθεί ότι σε εκείνες τις συνομιλίες, η Ρωσία και η Ουκρανία συζήτησαν για μόνιμη ουδετερότητα της Ουκρανίας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και άλλες χώρες, σύμφωνα με αντίγραφο σχεδίου συμφωνίας που είδε το Reuters το 2022.
“Και οι εγγυήτριες [χώρες] θα παρείχαν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να είναι ουδέτερη, η οποία δεν πρέπει να ανήκει σε οποιονδήποτε στρατιωτικό συνασπισμό και η οποία πρέπει να μην έχει πυρηνικά», είπε σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ»
Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε στη σημερινή του συνέντευξη ότι «μια ομάδα χωρών περιλαμβανομένων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας». Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια έμμεση απάντηση στην Δύση και το ΝΑΤΟ, που από κοινού με την ηγεσία της Ουκρανίας επεξεργάζονται σχέδιο για την επέκταση του άρθρου 5 του κανονισμού του ΝΑΤΟ και την δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία ως συμμαχικό κράτος, που όμως δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η ομάδα αυτή θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη Γερμανία και την Τουρκία και άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ επιχειρώντας να διεμβολίσει τις βλέψεις του καγκελαρίου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.
Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ στη σημερινή του συνέντευξη κατέστησε επίσης σαφές ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Ρωσία». «Η Ρωσία θέλει την προστασία των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, για να καταλήξει λέγοντας: «Πρέπει να γίνει μια εδαφική συζήτηση με την Ουκρανία».
* Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ/EPA/SERGEY DOLZHENKO