Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να βασιστεί στις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν το Κίεβο.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την ρωσική εισβολή, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να παρεμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για μήνες και την ΕΕ να μην μπορεί να παραδώσει επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών εγκαίρως.

«Έχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τους στρατόπεδα όπου βρίσκονται για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κάπρι της Ιταλίας. «Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας είναι βασικό ζήτημα για τους υπουργούς που έχουν συγκεντρωθεί στην Ιταλία, ύστερα από τη γερμανική έκκληση χθες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Μπορέλ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που η «εσωτερική πολιτική» τις ΗΠΑ καθυστερεί το απαραίτητο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 60,84 δισεκ. δολαρίων. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε "Ω, αρκούν οι ΗΠΑ"», δήλωσε.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα ότι είναι επείγον η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το πακέτο του προϋπολογισμού για την βοήθεια προς την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την τριπλή ρωσική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων στην πόλη Τσερνίχιβ, επίθεση που δεν μπόρεσε να αποτραπεί διότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν έλλειψη μέσων αντιαεροπορικής άμυνας.

«Αυτήν την στιγμή είναι επείγον όλοι οι φίλοι και υποστηρικτές της Ουκρανίας να καταβάλουν το μέγιστον των προσπαθειών για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι έχει ανάγκη ώστε να αμυνθεί απέναντι στην ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι δύο άνδρες συμμετέχουν σήμερα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδα των 7 ( G7 , ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία) στο Κάπρι. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ειδικά η αντιαεροπορική άμυνα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού», εξήγησε ο Αντονι Μπλίνκεν επιμένοντας στην σημασία που έχει η προσφορά βοήθειας προς την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και η ώθηση που θα δοθεί στην αμερικανική αμυντική βοήθεια και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί του πακέτου το 61 δισεκατομμυρίων της (κυρίως στρατιωτικής) βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση προς την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την χρηματοδότηση που είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία «ώστε να αντιμετωπίσει την σφαγή που προκαλούν οι ρωσικοί πύραυλοι». «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε προσθέτοντας ότι το ένα και μοναδικό του θέμα στην σύνοδο της G7 είναι η αντιαεροπορική άμυνα.