«Δεν είναι μόνο ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας τελειώνουν από πυρομαχικά. Οι καθυστερήσεις της Δύσης όσον αφορά την αποστολή βοήθειας έχουν συνέπειες καθώς η χώρα στερείται κάτι σημαντικότερο από τις οβίδες: το μαχητικό πνεύμα που απαιτείται για να νικήσει», αναφέρει στο Politico ο Τζέιμι Ντέρμερ, σε άρθρο γνώμης.
«Το ηθικό μεταξύ των στρατευμάτων είναι ζοφερό, καταρρακώνεται από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε πόλεις εκατοντάδες μίλια μακριά από το μέτωπο, τα πλήθη των νεαρών ανδρών που συνωστίζονταν για να ενταχθούν στον στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου τώρα έχουν εξαφανιστεί. Σήμερα, οι επιλέξιμοι επίδοξοι νεοσύλλεκτοι αποφεύγουν να καταταγούν και περνούν τα απογεύματα τους σε νυχτερινά μαγαζιά. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εντελώς».
«Όπως ανακάλυψα», αναφέρει ο ίδιος, «κατά την ενημέρωση από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η εικόνα που προέκυψε από δεκάδες συνεντεύξεις με πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς αξιωματικούς και απλούς πολίτες ήταν η εικόνα μιας χώρας που διολισθαίνει προς την καταστροφή.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμφισβήτητα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στον στόχο του
Παρόλο που ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αποδέχονται ιδιωτικά ότι περισσότερες απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλες θα είναι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμφισβήτητα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στον στόχο του».
«Για έναν πόλεμο τόσο καθοριστικής σημασίας, οι ενέργειες των δυτικών ηγετών για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τους Ρώσους εισβολείς υπολείπεται κατά πολύ της ρητορικής τους. Αυτή η απογοήτευση έχει αφήσει τους Ουκρανούς όλων των βαθμίδων – από τους στρατιώτες που σκάβουν χαρακώματα μέχρι τους υπουργούς που διοικούν τη χώρα – κουρασμένους και οξύθυμους.
Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι το στοίχημα του Πούτιν να συντρίψει την ουκρανική αντίσταση και τη δυτική υποστήριξη, μπορεί να κερδηθεί.
Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην προμήθεια προηγμένων δυτικών όπλων και χρημάτων, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι δυνάμεις του Πούτιν. Αυτό θα αφήσει τον Πούτιν ελεύθερο να ροκανίσει την πληγωμένη χώρα τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Ακόμα κι αν η Ρωσία δεν καταφέρει να νικήσει ολοκληρωτικά την Ουκρανία, ακόμη και μια μικρή νίκη θα αφήσει τις ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μετέωρες.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης θα μπορούσε να είναι σοβαρές για τον κόσμο. Ο Πούτιν ανακηρύσσοντας τη νίκη στο εσωτερικό της χώρας και εκθέτοντας τις δυτικές αδυναμίες, μπορεί να αναζωογονήσει τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες στο εξωτερικό. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες – είναι οι επόμενες στη λίστα επιτυχιών του. Η Κίνα, ήδη ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος εταίρος για τη Μόσχα, θα δει λίγους λόγους για να αλλάξει τη στάση της».
«Αυτή τη στιγμή, η πιο επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας είναι για βλήματα πυροβολικού – εκατομμύρια από αυτά. Επιπλέον, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία υφίσταται άγρια επίθεση με πυραύλους και πυροβολικό εδώ και εβδομάδες.
Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας για χερσαία επίθεση σύντομα.
Είναι συμβολικό γιατί λένε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος”, είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του.
Ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται για περισσότερες απώλειες τους επόμενους μήνες. Ο Ολεξάντρ Σίρσκι, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας έχει “επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες”. Όπως ο ίδιος ο Ζελένσκι το έθεσε αλλού, “Προσπαθούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να μην υποχωρήσουμε”».