Μπορείτε να φανταστείτε τη Νέα Δημοκρατία να ζητεί από τα μέλη της να ψηφίσουν για την επωνυμία του κόμματος; Ή να διοργανώνει εκλογή προέδρου από τη βάση με έναν μόνο υποψήφιο; Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντούσε με το γνωστό βροντερό γέλιο του, αλλά ακόμη και οι αντίπαλοι της ΝΔ θα θεωρούσαν απίθανο να γίνει κάτι εξ αυτών.

 

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, αλλάζει τα ονόματα, εμβλήματα και συμμαχίες σαν τα πουκάμισα. Στις ευρωεκλογές του 2014 συμμετείχε ως Ελιά-ΔΗΠΑ, το 2015 ως ΔΗΣΥ σε συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ και το 2019 ως ΚΙΝΑΛ. Οσο για τους παλιούς αρχηγούς του, ο Κώστας Σημίτης τέθηκε εκτός συνδυασμών το 2009 από τον ΓΑΠ, ο οποίος αποχώρησε και στράφηκε ενάντια στο ΠΑΣΟΚ το 2015, προτού επιστρέψει ως σύμμαχος, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ωθήθηκε εκτός Βουλής από την ηγεσία του κόμματος το 2019. Επρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να βρεθούν οι τρεις τους στην ίδια φωτογραφία και στον ίδιο πράσινο ήλιο, του ΠΑΣΟΚ-Κ.Α. (όπως λέγεται πλέον).

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε ως εκλογική συμμαχία με μεγαλύτερη συνιστώσα τον Συνασπισμό της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων, όπως είχε μετονομαστεί ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Το 2012 επανιδρύθηκε ως ενιαίο κόμμα, ενώ το 2019 συνεργάστηκε με τη ΔΗΜΑΡ κ.ά. και πρόσθεσε το «Προοδευτική Συμμαχία» στον τίτλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έκανε πρόσφατα Συνέδριο, αλλά επανεξέλεξε πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα από τη βάση του. Οι προκάτοχοί του, οι αρχηγοί των παλιών Συνασπισμών Μ. Δαμανάκη, Ν. Κωνσταντόπουλος και Α. Αλαβάνος εδώ και χρόνια έχουν πάρει άλλους δρόμους.

 

Ενώ τα κόμματα της κεντροαριστεράς δοκιμάζουν ονομασίες, συμμαχίες, διώχνουν και ξαναφέρνουν τη ΔΗΜΑΡ και τους παλιούς επικεφαλής τους ή κάνουν ψηφοφορίες-φιέστες, η ΝΔ είναι πιο συμπαγής από ποτέ. Διοργανώνει συνέδρια σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, Β. Μεϊμαράκη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει με λόγια και έργα την προσήλωση στην ιδρυτική μας διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Το πόσο εκτιμούν οι εκλογείς αυτήν τη συνέπεια και συνέχεια, θα φανεί σε έναν χρόνο από σήμερα, όταν κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις κομματικές ηγεσίες που περιγράψαμε παραπάνω και σε μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Συντονιστής του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας