Συναυλία-αφιέρωμα στον Leonard Bernstein θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 20.30 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Τα πορτραίτα: ο συνθέτης σκιαγραφεί στο πιάνο μουσικά πορτρέτα φίλων, συνεργατών, συγγενών και θαυμαστών. Και το πορτραίτο: ο Λέννυ μέσα από τα μάτια της δημοσιογράφου και συγγραφέως Έλενας Ματθαιοπούλου.

Νίκος Λαάρης πιάνο

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

20:30

 

Πρόγραμμα

Leonard Bernstein: Anniversaries (Πρώτη Πανελλήνια Εκτέλεση)

Four Anniversaries

For Felicia Montealegre

For Johnny Mehegan

For David Diamond

For Helen Coates

Five Anniversaries

For Elizabeth Rudolf

For Lukas Foss

For Elizabeth B. Ehrman

For Sandy Gellhorn

For Susanna Kyle

Seven Anniversaries

For Aaron Copland

For My Sister, Shirley

In Memoriam: Alfred Eisner

For Paul Bowles

In Memoriam: Nathalie Koussevitzky

For Sergei Koussevitzky

For William Schuman

Thirteen Anniversaries

For Shirley Gabis Rhoads Perle

In Memoriam: William Kapell

For Stephen Sondheim

For Craig Urquhart

For Leo Smit

For My Daughter, Nina

In Memoriam: Helen Coates

In Memoriam: Goddard Lieberson

For Jessica Fleischmann

In Memoriam: Constance Hope

For Felicia, On Our 28th Birthday (& Her 52nd)

For Aaron Stern

In Memoriam: Ellen Goetz

 

Βιογραφικά

Here is a fine artist, one incapable of making an ugly sound”

Times

ΝΙΚΟΣ ΛΑΑΡΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Λαάρης, που την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο παρουσίασε ως σολίστας το αφιέρωμα Leonard Bernstein: an anniversary (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) διηύθυνε την Καμεράτα στον Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και επιμελήθηκε του αφιερώματος στη θρησκευτική μουσική του John Tavener: Prayer of the Heart (Εναλλακτική Σκηνή), σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, το Royal College of Music (Μεταπτυχιακό) και το Manhattan School of Music (Διδακτορικό), όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής, ενώ έχει διδάξει και στα Πανεπιστήμια Columbia και Μακεδονίας. Έχει λάβει τη χορηγία Ballantine’s Gold Seal και υποτροφίες πανεπιστημιακές, καθώς και των Ιδρυμάτων Αλέξανδρου Ωνάση, Ι.Φ. Κωστοπούλου και Λίλιαν Βουδούρη.

Έχει εμφανισθεί στην Ευρώπη (South Bank Centre – Λονδίνο, Gärtnerplatz Τheater – Μόναχο) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall και Onassis Cultural Center – Νέα Υόρκη) και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την ορχήστρα Καμεράτα και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για το ντεμπούτο του στο Λονδίνο χαρακτηρίστηκε από τον Stephen Pettit των Times ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο”, και για την σύμπραξή του με το Ballet Theater του Μονάχου στις Παραλλαγές Goldberg το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδυάς”.

Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα πριν επτά χρόνια, και παρουσιάζει προγράμματα όλων των εποχών: μπαρόκ: Bach: Παραλλαγές Goldberg, κλασικής: Haydn: Τα Επτά Τελευταία Λόγια Του Λυτρωτή μας Στο Σταυρό, με τον βραβευμένο με Pulitzer φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη, ρομαντικής: αφιερώματα στους Wagner και Liszt, και μοντέρνας: John Cage: the keyboards (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), αφιέρωμα στον George Tsontakis.

Επιπλέον, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorium van Amsterdam (Bachelor). Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα της ΕΡΤ και την ορχήστρα Καμεράτα, έχοντας διευθύνει την όπερα Στη Σωφρονιστική Αποικία του Philip Glass (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), τα μιούζικαλ West Side Story του Leonard Bernstein και Kiss me Kate του Cole Porter και την οπερέτα Ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε μουσική Νίκου Κηπουργού (Εθνικό Θέατρο), και τον Φτωχούλη Του Θεού του Δημήτρη Παπαδημητρίου (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά). Έχει επίσης προετοιμάσει τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του Nicola Zingarelli και τον Πολύφημο του Nicola Porpora (Salzburg Whitsun Festival), την Alcina του Händel, και τη χορωδία για τον Πυλάδη του Γιώργου Κουρουπού (Φεστιβάλ Αθηνών).

Στις μελλοντικές του εμφανίσεις περιλαμβάνονται: η διεύθυνση του μιούζικαλ The Phantom of the Opera του Andrew Lloyd Webber, η παρουσίαση των Etudes for solo piano, Book I του Philip Glass στο Summer Nostos Festival, και η ελληνική πρεμιέρα του θεατρικού έργου 33 Παραλλαγές του Moises Kaufman, σε μετάφραση του ιδίου.

 

Επόμενες συναυλίες

Ludwig Van Beethoven 250 έτη

Η καταξιωμένη Ελληνίδα πιανίστρια Λευκή Καρποδίνη, μετά το πρώτο της ρεσιτάλ/ αφιέρωμα στον Beethoven, το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, επιστρέφει με ένα ακόμη ρεσιτάλ-αφιέρωμα στον τιτάνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστά πιανιστικά του έργα, όπως τις σονάτες για πιάνο Έργο 13 («Παθητική») και Έργο 2 Αρ.3, τις 32 παραλλαγές σε Ντο ελάσσονα Wo080 και λιγότερο γνωστά έργα του συνθέτη, όπως τη Φαντασία Έργο 77.

Λευκή Καρποδίνη πιάνο

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

20:30

 

FRÉDÉRIC CHOPIN 170 ΧΡΟΝΙΑ

Τα νυχτερινά του Chopin/ Chopin Nocturnes

Ο Δημήτρης Μιμίδης θα ερμηνεύσει ολόκληρο τον πιανιστικό κύκλο Νυχτερινών έργων του Πολωνού συνθέτη Frederic Chopin, εκ των σημαντικότερων συνθετών του Ρομαντισμού. Τα Νυχτερινά έργα του συνθέτη έχουν παραλληλιστεί και ως τραγούδια δίχως λόγια και θεωρούνται ως μουσικό ανθολόγιο σταθμός της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες μουσικές δημιουργίες του συνθέτη όπως και της Ρομαντικής περιόδου.

Το σύνολο των έργων είναι 21 μουσικές μινιατούρες για σόλο πιάνο γραμμένα μεταξύ 1827 και 1846.

Δημήτρης Μιμίδης πιάνο

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2019

20:30