Σήμερα, Πέμπτη (6/2), αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη με τον υπουργό ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου.

Το θέμα της εισόδου της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου. Στη συνάντηση αυτή θα απαντηθεί το ερώτημα εάν η Κύπρος ικανοποιείται από την επιστολή που απέστειλε η Ελλάδα δεσμευόμενη για τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων για το έργο, που περιλαμβάνει και την μεταφορά των παγίων στην εταιρεία, αίτημα που έχει τεθεί από την πλευρά της Λευκωσίας.

Παπαναστασίου: Η Κύπρος στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

Την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο τη ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου επανέλαβε χθες ο κ. Παπαναστασίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη το έργο να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

«Το έργο πρέπει να είναι βιώσιμο με όρους που να μπορεί κανείς να εξηγήσει στους πολίτες. Οι επενδυτές κοιτάζουν την απόδοση του κεφαλαίου. Η Κύπρος ενδιαφέρεται για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διαφορετικά κριτήρια, με τη συνδρομή του φορέα υλοποίησης, θα πρέπει να πάνε προς την ίδια κατεύθυνση. Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο το οποίο η ΕΕ στηρίζει με 657 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Athens Energy Summit που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Σημείωσε πάντως ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή παραμένει στο ίδιο επίπεδο, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και διαμορφώνεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε οικονομικό, τεχνικό και γεωπολιτικό ρίσκο, που όπως είπε είναι αλληλένδετα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις τρόπους: είτε με φυσική παρουσία πλοίων, είτε με διπλωματικά μέσα, είτε με προσέλκυση ισχυρών επενδυτών με ειδικό βάρος, που απαντούν ταυτόχρονα στο οικονομικό και το γεωπολιτικό ρίσκο.

Σε ερώτηση εξάλλου για τη στάση των ΗΠΑ ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αμερικανικός παράγοντας έχει τοποθετηθεί κατ' επανάληψη υπέρ του έργου.