Σε αρθρο της η Deutsche Welle χαρακτηρίζει την συνάντηση Σίσι και Ερντογάν στις 14 Φεβρουαρίου ως μια επίσκεψη ιστορική, αφού οι δυο χώρες είχαν σχεδόν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 2013 μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και την ανάδειξη στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα του σημερινού προέδρου. Η αποκατάσταση των σχέσεων ξεκίνησε σταδιακά με μια χειραψία των δυο ηγετών στο Κατάρ το 2022, μια συνάντηση στη σύνοδο των G20 πέρσι και τελικά με την ανταλλαγή πρέσβεων τον περασμένο Ιούλιο.

Η επίσκεψη του Ερντογάν ολοκληρώνει αυτή τη μακρά διαδικασία προσέγγισης που πολλοί αναρωτιούνται αν θα δημιουργήσει ένα νέο περιφερειακό άξονα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε μια στιγμή που ο πόλεμος στο Ισραήλ συνεχίζεται με τελευταία επικίνδυνη εστία τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αναλυτές στην Τουρκία βλέπουν αμοιβαία συμφέροντα στην σύσφιξη των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων.

Η Άγκυρα, λένε, επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της στα έργα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και να διασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου Σίσι σε περιφερειακά θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα. Ίσως το πιο σημαντικό, επισημαίνουν, είναι ότι η οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ με το Κάιρο στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. "Η απόφαση του Κογκρέσου να εγκρίνει την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 79 αναβαθμισμένων από την Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός", ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή Τζεφ Φλέικ, νωρίτερα στην πλατφόρμα X. Η προθεσμία των 14 ημερών που είχε θέσει το Κογκρέσο για την υποβολή αντιρρήσεων κατά της συμφωνίας έληξε το Σαββατοκύριακο. Η έγκριση για την πώληση έγινε μετά την επικύρωση από την Τουρκία του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.