Την Αίγυπτο επισκέπτεται, για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του, Εμινέ, έφτασαν στο Κάιρο με ιδιωτικό αεροσκάφος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους υποδέχτηκε θερμά, με επίσημη τελετή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι.

Στην Αίγυπτο μετέβησαν επίσης μαζί με τον Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Κατσίρ.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, τέθηκαν επί τάπητος η κατάσταση στη Γάζα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία. Οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, οι οποίες εισήλθαν σε περίοδο στασιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα και το μέλλον της περιοχής, αναφέρουν εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο αποτελεί το επιστέγασμα των διπλωματικών προσπαθειών των τελευταίων ετών για το ξεπάγωμα των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων. Πέρυσι οι δύο χώρες προχώρησαν σε αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών και αυτό το μήνα η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει στην Αίγυπτο οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο είχαν καταρρεύσει το 2013, αφού ο τότε υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Σίσι είχε ηγηθεί της ανατροπής του συμμάχου της Τουρκίας τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ήταν μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.