Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν για να συμμετάσχει σε συνόδους διαφόρων περιφερειακών οργανισμών.  Ο Ρώσος προέδρος έχει προτείνει να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε τους όγκους φυσικού αερίου που χάνονται από τους αγωγούς Nord Stream της Βαλτικής προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια ενεργειακού φόρουμ, στη Μόσχα.

Στη συνάντηση θα τεθεί επίσης το ουκρανικό, καθώς – όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ – κατά τη συνάντηση οι Τούρκοι ενδέχεται να παρουσιάσουν ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία. «Δεν αποκλείω ο Ερντογάν να θίξει ενεργά το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια της συνάντησης. Μας περιμένει λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), όπως και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτες αρκετών ακόμη κρατών, ιδίως της Ασίας.

Στη συνάντηση δεν αποκλείται να συζητηθούν και οι S-400, όπως  μεταδίδει ο ΣΚΑΪ στην ανταπόκρισή του.

Σημειώνεται ότι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει μετά την απομάκρυνση των δύο τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των μαχητικών F-16. “Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα», τόνισε.