Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,  Αναλέννα Μπέρμποκ. Ακολούθως η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου έχει  συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. 

“Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», είναι το μήνυμα της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας , Ανναλένα Μπέρμποκ, στην Άγκυρα, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της ίδιας ενόψει των επισκέψεων της σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην ίδια δήλωση η κυρία Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για «τεράστιο έργο» της Ελλάδας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο «αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη».

«Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη – στην στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε μία γεωπολιτική κρίση που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στο νοτιοανατολικό τμήμα της.

«Έχουμε υποχρέωση να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Υπάρχει μόνο ένα σύνολο κανόνων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα πάντα συμπεριφερόταν πολύ υπεύθυνα απέναντι στην Τουρκία. Η γεωγραφία έχει ορίσει να συνυπάρχουμε. Ναι, έχουμε παρατηρήσει σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Erdoğan θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές αναθεωρητικές φαντασιώσεις. Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε, να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να τροφοδοτούμε εθνικά πάθη. Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική. Η Ελλάδα θα συμπεριφέρεται πάντα υπεύθυνα, αλλά πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό απλούστατα είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς», τόνισε.

Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερκών της Γερμανίας ξεκίνησε με την ξανάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρχκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε από το Βερολίνο, πριν από την αναχώρησή της, η Αναλένα Μπέρμποκ. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία, η Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους. «Η διατήρηση της μνήμης είναι σημαντική για εμένα, γιατί αποτελεί την προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη» τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Κατόπιν, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, όπου την υποδέχθηκε κα την ξενάγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Κατά την παραμονή της στη δομή, η Γερμανίδα υπουργός συζήτησε με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού της στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά και σε ΜΚΟ.