Μετά από 33 ώρες καθυστέρηση τελικά ολοκληρώθηκε μία συμφωνία για το κλίμα στην COP29, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Οι χώρες που συμμετείχαν αποφάσισαν πως οι ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκά κράτη, δεσμεύονται να παρέχουν 300 δις δολάρια τον χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες από τα μικρότερα κράτη τα οποία χαρακτήρισαν «εξαιρετικά ανεπαρκή» το ποσό που αποφασίστηκε, το οποίο θα ισχύει έως το 2035. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο βδομάδες διαπραγματεύσεων με αρκετές εντάσεις και διαμαρτυρίες, με αποκορύφωμα το βράδυ του Σαββάτου, όταν εκπρόσωποι των μικρών νησιωτικών κρατών αποχώρησαν από τη σύσκεψη. Τελικά η συμφωνία εγκρίθηκε από σχεδόν 200 χώρες.

Τι σημαίνει η συμφωνία για τα κράτη

Οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν την παροχή «αποζημίωσης» στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από την κλιματική κρίση, αλλά συμβάλλον πολύ λιγότερο για τη δημιουργία της. Τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καύσωνα και ξηρασίας. Αλλά και για να επενδύσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, το ποσό απέχει σημαντικά από τα $1,3 τρισεκατομμύρια που οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι απαιτούνται για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Πολλοί εκπρόσωποι μικρότερων κρατηδίων χαρακτήρισαν «αστείο» το ποσό που εγκρίθηκε ενώ αρκετοί επέκριναν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η οποία διενεργήθηκε σε μία χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, όπου τα ορυκτά καύσιμα κυριαρχούν, ενώ σύμφωνα με το CNN οι εκπρόσωποι των λόμπυ καυσίμων ξεπερνούσαν αριθμητικά τους εκπρόσωπους των κρατών. Κριτική ασκήθηκε επίσης και για τις ΗΠΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει απορρίψει την κλιματική αλλαγή, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε οποιδήποτε αναφορά στη μείωση των ορυκτών καυσίμων, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

«Φτάσαμε στο όριο μεταξύ αυτού που είναι πολιτικά εφικτό σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες και αυτού που θα έκανε τη διαφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Avinash Persaud, ειδικός σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή στον Πρόεδρο της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Υπήρξε επίσης πίεση για συμμετοχή των πλουσιότερων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, στο πακέτο χρηματοδότησης για το κλίμα. Ωστόσο, η συμφωνία περιορίζεται στο να «ενθαρρύνει» τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν εθελοντικές συνεισφορές, χωρίς να τους επιβάλλει καμία υποχρέωση.

Η Σύνοδος COP29 πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας χρονιάς που θεωρείται «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί και σε μια περίοδο όπου ο κόσμος δοκιμάστηκε από φονικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ανάγκη για άμεσες λύσεις είναι επιτακτική και άμεση, ωστόσο τα επιχειρηματικά συμφέροντα φαίνεται πως θα απομακρύνουν για καιρό τη συμφωνία από τον στόχο της.