Στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα. Συμφώνησαν δε να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη. Επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας.
Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέδωσε η τουρκική προεδρία. Σε αυτήν αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».
Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».
Μήνυμα στα Σκόπια
Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης των Συμμάχων, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς Σκόπια ότι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. Τόνισε δε πως είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν στον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, καλώντας σε ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνα με έξυπνη κατανομή δαπανών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σητν ελληνική πρόταση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.